Het buurtschap Ritsumasyl krijgt een nieuwe beweegbare fietsbrug over het Van Harinxmakanaal. Deze brug vormt een belangrijke schakel in het fietsroutenetwerk tussen de stad en dorpen aan weerszijden van het kanaal. Het beoogde materiaal van de brug is duurzaam, nieuw en nog volop in ontwikkeling.

Biobased-composiet

Een bouwteam onder leiding van de provincie Fryslân gaat onderzoeken of tenminste het beweegbare deel van de fietsbrug van biobased-composiet gemaakt kan worden. Dus geen traditioneel materiaal zoals beton of staal, maar biologische vezels en natuurlijk hars. Doel is om de brug vervolgens ook daadwerkelijk te realiseren. Een beweegbare brug van een dergelijk materiaal, met een overspanning van 17 meter, is in Nederland (en wellicht wereldwijd) nog niet eerder gemaakt. 

Antea Group assisteert de combinatie Reef/Jansen Venneboer in bouwteamverband. In het bouwteam van dit innovatieve project zitten eveneens de provincie Fryslân en producent Infra Composites B.V. In een ‘gouden schil’ rondom dit bouwteam zijn o.a. onderwijsinstellingen vertegenwoordigd.