De week van de Circulaire Economie begon in Friesland met de opening van de biocomposiet fietsbrug in Ritsumasyl. Minister Stientje van Veldhoven stapte samen met gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder op een fiets en trapte zo de brug officieel open. De brug werd gebouwd door het bouwteam DRIVE Biocomposiet Fietsbrug Ritsumasyl, waar Antea Group onderdeel van is.

Nog nooit eerder werd op zo’n grote schaal een brug van dit materiaal gemaakt. En dan is dit ook nog een draaibrug: civiel technisch een behoorlijke uitdaging! Een wereldprimeur en een brug naar de toekomst.

Biocomposiet fietsbrug

Het is een asymmetrische draaibrug met een biocomposiet dek van 66 meter, met tweemaal een overspanning van 22 meter. Het biocomposiet bestaat uit 100% natuurlijke vezels (vlas) en 80% biobased hars. Van de oude brug die op deze plek stond, zijn het stalen brugdek en het betonpuin hergebruikt.

Bouwteam

Het bouwteam bestaat uit Provinsje Fryslân, Reef Infra, Infra Composites, Spie, Witteveen + Bos, Sweco, Antea Group en GreenPac. Meer informatie is te vinden op de projectwebsite www.drive.frl.