duurzaamheidHet Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuw Havenervaringscentrum (HEC) bouwen. Het HEC wordt de opvolger van het tijdelijke informatiecentrum FutureLand, dat geopend werd om op een leuke en educatieve manier informatie te geven over de aanleg van Maasvlakte 2. Futureland trekt al jaren een groot publiek, om bouwtechnische redenen is gekozen om een nieuw gebouw te realiseren. Wij schreven mee aan het realisatiecontract voor het nieuwe HEC, deden een expert-review én een interessepeiling van de markt.

Interactief ervaringscentrum

Het HEC gaat bezoekers informeren over belangrijke ontwikkelingen in de haven en ook zal de haven letterlijk ervaren kunnen worden. Er komen allerlei aspecten terug zoals digitalisering, natuur, de energietransitie, biodiversiteit en vervuiling. Het nieuwe ervaringscentrum zal in 2024 haar deuren openen voor publiek.

Foto's header en fotoslider: MVRDV/KOSSMANNDEJONG

Duurzaam en circulair

Een belangrijke eis voor de toekomstig aannemer vanuit het Havenbedrijf Rotterdam is dat het HEC duurzaam wordt gebouwd. Voor het frame zal zoveel mogelijk hergebruikt staal worden gebruikt, de gevels worden deels van gerecycled materiaal gemaakt en goed geïsoleerd en het beton wordt circulair. Bovendien wordt het gebouw demontabel. Zelfs voor de fundering worden geen heipalen gebruikt! Hierdoor kan het gebouw volledig verwijderd en verplaatst worden. Ook zal er lokaal stroom opgewekt worden door middel van zonnepanelen en een eigen windturbine. Hierdoor wordt een Energie Neutraal Gebouw gerealiseerd. Verder worden de mogelijkheden bekeken om de ecologie van de locatie te verbeteren.  

Expertise

Antea Group schrijft mee aan het realisatiecontract voor het nieuwe HEC. Ook zijn we gevraagd voor een expert-review op het ontwerp en een interessepeiling van de markt. Met de expertise en kennis van onze adviseurs en ingenieurs helpen we mee aan een mooi duurzaam project op een bijzondere locatie. Samenwerken is het middel om te komen tot een duurzaam resultaat met en voor onze klanten.

Wil jij weten wat wij voor je kunnen betekenen in de ontwikkeling van een nieuw gebouw, het schrijven van een contract of het verduurzamen van een project? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.