Wij zijn enorm trots op onze ingenieurs! Zij zijn trots op hun projecten. Op deze Dag van de Ingenieur presenteren een aantal van onze top-ingenieurs een project waar ze ontzettend trots op zijn. En waarom dit project één voor in de vitrinekast is. De 6D Driving Simulator is zo'n spraakmakend project. Mark Melis vertelt er graag over!

Hoe is het om ingenieur te zijn?

“Als ingenieur ben je constant bezig met verbeteren en optimaliseren van processen en producten. De techniek verandert supersnel en het is de kunst om hierbij aangehaakt te blijven in je vakgebied. Het is een dynamische wereld en geen project is hetzelfde. Daarnaast heb je te maken met complexe processen en heel veel verschillende stakeholders. Elke keer is het weer een uitdaging om een project te laten slagen naar tevredenheid van de klant. Al deze zaken zijn mijn drijfveer om elke dag met goede zin naar het werk te gaan!”

Welk project is dit en wat is hier zo bijzonder aan?

“Onze 6D Driving Simulator! Met deze rijsimulator zijn we in staat om (bestaande) wegontwerpen volledig in Virtual Reality na te bouwen en vervolgens te testen. Dit testen gebeurt met behulp van diverse sensoren zoals hartslagmonitor, eyetracker en drukkrachtsensoren. Hiermee kan de snelheid, het stressniveau en de attentiewaarde van de automobilist worden vastgelegd.

Zowel het bestaande wegontwerp als de nieuwe variant worden volledig in VR nagebouwd. Vervolgens wordt er door een testpanel door de beide ontwerpen gereden in onze simulator. De testritten worden opgenomen en data wordt met elkaar vergeleken. Door het toepassen van bovengenoemde sensoren zijn we in staat om wetenschappelijk te onderbouwen of de nieuwe variant het gewenste resultaat op gaat leveren (bijvoorbeeld verminderen snelheid, vergroten volgafstand of het verleggen van de focus naar een specifiek knelpunt). Uniek hieraan is dat deze conclusie al getrokken kan worden vóórdat het ontwerp buiten aangelegd hoeft te worden! Hiermee voorkom je dus ontzettend veel faalkosten.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Binnen Antea Group is er ontzettend veel vrijheid om je projecten uit te voeren. De ene dag werk ik op kantoor, de volgende dag verzorg ik een workshop bij een klant en weer een dag later zit ik thuis achter mijn laptop om een contract te controleren. Deze flexibele werkomgeving is iets wat mij enorm aanspreekt. Zolang ik mijn projecten maar uitvoer binnen de beschikbare tijd en het beschikbare budget kan ik zelf bepalen hoe ik dit doe.

Uiteraard zijn met name de collega’s bepalend voor de werksfeer. Binnen Antea Group werken ontzettend veel leuke spontane en vooral enthousiaste medewerkers. Iedereen is enorm gedreven om een succes te maken van zijn of haar project en dit werkt bijzonder motiverend.

Tot slot kun je bij Antea Group zelf je koers bepalen. Jij geeft aan in welke richting je door wilt groeien en Antea Group faciliteert dit vervolgens. Antea Group gelooft namelijk dat haar werknemers het beste tot hun recht komen op het moment dat zij een functie vervullen die ze het meest aanspreekt.”

Waarom zouden jongeren volgens jou een ingenieursstudie moeten gaan doen?

“Techniek is de toekomst en dit is nooit anders geweest. Kiezen voor een ingenieursstudie betekent investeren in de toekomst. Je verschaft jezelf hiermee een uitstekende positie op de arbeidsmarkt want goed technisch onderlegd personeel is schaars. Daarnaast kom je terecht in een hele dynamische wereld waarin je talloze functies kunt beoefenen, bezig kunt zijn met techniek en innovaties en waarin je bij kunt dragen aan spraakmakende projecten in eigen land!”