Antea Group begon in 1951 met twee broers aan een keukentafel in Oranjewoud. Vrijdag vierde het ingenieursbureau zijn zeventigste verjaardag in Heerenveen.

Pratende brug

Als er in Leeuwarden een vrachtauto over het 170 meter lange Stephensonviaduct rijdt, dan merken ze dat dertig kilometer verderop. De Antea Group plaatste dertig sensoren in het beton. Zo kunnen ze op het ingenieurs- en adviesbureau in Heerenveen precies monitoren wanneer het in 1963 gebouwde spoorwegviaduct aan vervanging toe is.

"Een pratende brug", noemt Tanja Lendzion, de CEO van Antea Group Nederland, dat. De eerste resultaten klinken gunstig: het Stephensonviaduct zal pas in 2053 afgeschreven zijn, tien jaar later dan gedacht. De bron van al die innovatie begon zeventig jaar geleden als het nieuwe bedrijf van Jan en Frederik Bosma.

De twee broers startten hun ingenieurs- en adviesbureau op 1 oktober 1951 vanachter een keukentafel in Oranjewoud. De internationaal opererende onderneming, in 2014 omgedoopt van Oranjewoud in Antea Group, telt inmiddels 3300 medewerkers. De 1500 Nederlandse collega’s werken vanuit zeven kantoren verspreid over het hele land.

 

Hoofdkantoor in Heerenveen

"Maar we zijn er nog altijd trots op dat we een Fries bedrijf zijn", zegt Lendzion. "Ja, ook onze mensen in Brabant. Het is toch best bijzonder dat dit allemaal is begonnen met die twee broers. Dat ondernemerschap spreekt aan." Daarom zetelt het hoofdkantoor nog altijd in Heerenveen.

Toen Antea Group besloot dat kantorencomplex ingrijpend te moderniseren, was corona nog een vaag begrip. Halverwege de transformatie moest een deel van het kantoorontwerp de prullenbak in. Door de pandemie was thuiswerken plotseling de norm geworden.

"Onze mensen zijn natuurlijk heel vaak onderweg naar de klant", zegt Lendzion. "We hebben afgesproken dat ze een dag per week thuis kunnen werken. Daarvoor hebben ze goede bureaustoelen gekregen." Om goed ideeën uit te kunnen wisselen, is het toch belangrijk dat de ingenieurs elkaar in de ogen kunnen kijken.

De kantoorindeling heeft plaatsgemaakt voor restaurantachtige zitjes, studentikoze vergaderzalen en presentatieruimten. Bij Antea Group spreken ze dan ook van een campus. Oorspronkelijk was Heerenveen de uitvalsbasis voor zo’n 280 mensen, maar als je alle cursisten, stagiaires en deeltijdwerkers meetelt, kom je op 450 uit.

Zo’n honderd klanten mochten zich gisteren vergapen aan de vloeren van gerecyclede visnetten en de stoelen van hergebruikte petflessen. Een waterval moet zorgen voor de juiste luchtvochtigheid op de burelen. De gebouwen zijn grotendeels van het gas af. Zelfs Woudoord, de monumentale villa uit 1908, waar Antea Group-oprichter Frederik Bosma woonde.

 

Duurzaamheid

"Wij adviseren onze opdrachtgevers over duurzaamheid, dan kun je zelf natuurlijk niet achterblijven", legt Lendzion uit. Antea Group elektrificeert ook zijn volledige wagenpark. "Dat elektrisch rijden gaat prima", merkt de CEO. "Je moet je dag misschien iets anders indelen. Vroeger wilde ik vanuit ons kantoor bij Rotterdam ook nog wel eens langs Almelo. Dat plan je nu anders."

De ontwikkelingen lijken zich wel steeds sneller op te volgen. De eerste computer, een simpele tekstverwerker, verscheen in 1982 op het ingenieursbureau. Tegenwoordig beschikken de ingenieurs voor risicovolle inspecties over de robothond Spot. En toen een Nederlandse specialist midden in de coronacrisis een Franse fabriek moest inspecteren, kon hij via een slimme camerahelm een Franse collega op afstand langs de machines loodsen.

"Op dit moment zijn we bezig om 10 hectare bos te kopen in Brabant", vertelt Lendzion. "Voor onderzoeksdoeleinden." Volgend jaar laat Antea Group in Oranjewoud een drone opstijgen, voor een 750 kilometer lange vlucht naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het ingenieursbureau zit dus vol ambitie. "Er is volop werk", zegt de topvrouw. "We zitten midden in de energietransitie en er staat een enorme vervangingsopgave voor bruggen en wegen aan te komen."

In 2019 boekte Antea Group Nederland een nettowinst van 13 miljoen euro, over een omzet van 228 miljoen euro. Nieuwe cijfers ontbreken, want het beursgenoteerde moederconcern Oranjewoud NV heeft nog altijd zijn jaarverslag over 2020 niet gepubliceerd. "Vanwege die beursnotering mag ik niks over de financiële resultaten van Antea Group zeggen", reageert Lendzion. "Maar ga er maar vanuit dat we de goede lijn van 2019 voortzetten."