Op 30 september 2021 vindt de vierde editie van het Verbindingsfestival plaats. Het online event staat ditmaal in het teken van de Slimme Stad. Met de inzet van nieuwe technologie kan onze leefomgeving steeds slimmer en efficiënter worden ingericht. Maar het levert ook nieuwe vragen op, met name op het gebied van privacy en veiligheid.

Relatie tussen gezondheid en omgeving

Een van de sprekers tijdens het festival is Amanda Jansen, adviseur en projectleider Veiligheid en Gezondheid bij Antea Group. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar de relatie tussen gezondheid en omgeving. Sensoren en andere innovatieve technieken kunnen bijdragen om de woon- en werkomgeving zo in te richten dat die positief bijdraagt aan de gezondheid. Naast klimatologische sensoren is Amanda dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van biometrische sensoren.

Ethiek en sociale acceptatie

Amanda: “Automatisch een seintje naar de hulpdiensten als iemand op straat een hartstilstand krijgt. Of een belletje naar de politie bij een overval op straat. Met behulp van biometrische sensoren is het straks allemaal mogelijk. Maar met techniek alleen ben je er niet, mensen vinden het spannend. Nog meer dan op de techniek ligt bij Antea Group daarom de focus op ethiek en sociale acceptatie van dit soort sensoren.”

Biometrische sensoren als gamechanger

Amanda Jansen en haar collega’s voeren veel gesprekken met uiteenlopende stakeholders over dit onderwerp. Dat biometrische sensoren de gamechanger kunnen zijn voor de gezonde en slimme stad, daarvan is iedereen wel overtuigd. Maar wanneer en hoe: dat is de vraag waarover Amanda licht werpt in haar presentatie tijdens het Verbindingsfestival 2021.

Meer informatie over het Verbindingsfestival vind je hier.