Het waren de kinderen die ons overhaalden om Netflix te installeren. Want, ‘Netflix is gaaf’ en ‘iedereen in de klas heeft het’. Zo kwam het dat mijn vrouw en ik op zaterdagavond besloten om ook eens film via Netflix te kijken. En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want zie uit dat enorme Netflix-aanbod maar een film te kiezen. Werd het romantisch, drama of toch een thriller? ‘En ah nee, die niet, die hebben we al eens gezien…’ na een half uur waren we er nóg niet uit.

Waar begin je met zoeken?

Terwijl ik met een ongeduldig gevoel door het Netflix-universum dwaalde, moest ik denken aan die gemeentebestuurder die ik onlangs sprak. Hij was één van die honderden raadsleden en wethouders die na de verkiezingen voor het eerst te maken kregen met de Omgevingswet. Hij wilde zich daarom verdiepen in die Omgevingswet en ging via Google op onderzoek uit. In een overweldigend woud aan zoekresultaten raakte hij het spoor al snel bijster...

Is het nu 2019 of 2021?

Zo kwam hij terecht op de site van een gerenommeerde commerciële partij waarop te lezen viel dat de Omgevingswet per 2019 in werking treedt. En na een uurtje speuren had deze bestuurder nog steeds geen beeld van wat relevant is en wat prioriteit heeft. Een ontzettend onrustig gevoel en geen idee waar ik moest beginnen. Ik kon hem geruststellen dat die inwerkingtreding toch echt pas op 1 januari 2021 is: er is nog wat respijt.

Na een uurtje speuren had deze bestuurder nog steeds geen beeld van wat relevant is en wat prioriteit heeft.


Robert Forkink
Senior adviseur Vergunningen & Procedures

Tip 1: Aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Gelukkig zijn er meerdere sites en bronnen die wél actuele en relevante informatie bieden. Eén daarvan is aandeslagmetdeomgevingswet.nl. Een initiatief van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen en het Rijk. Deze site biedt niet alleen informatie over nieuwe ontwikkelingen, maar gaat ook in op de achtergronden van de Omgevingswet. Want waarom kiezen we voor dit nieuwe stelsel en wat moet de Omgevingswet uiteindelijk gaan verbeteren?

Tip 2: omgevingsweb.nl

Een andere aanrader is omgevingsweb.nl. Deze site biedt op dagelijkse basis nieuws rondom de Omgevingswet. Daarnaast vind je hier dossiers over actuele thema’s zoals windenergie, omgevingsvisie en de veranderingen rondom de privatisering van de bouwtaken. De site biedt ook een keur aan opleidingen en workshops waarmee je je als bestuurder of beleidsmaker verder kunt verdiepen in Omgevingswet-gerelateerde vraagstukken.

Tip 3: Commerciële partijen mét trackrecord

Uiteraard vind je op internet een keur aan commerciële bureaus die zich bezighouden met de Omgevingswet. Zeker interessant om te bekijken, want deze partijen helpen om de Omgevingswet concreet te maken. Hierbij is het de kunst om díe partijen eruit te pikken met een bewezen track-record en goede referenties. Partijen die beweren dat de Omgevingswet volgend jaar al in werking treedt, zou ik hierbij gemakshalve overslaan..

Of we die zaterdagavond nog Netflix hebben gekeken? Jazeker. Uiteindelijk kwam ik uit bij de serie ‘The Crown’. Een prachtig historisch drama over het Britse Koningshuis van twee seizoenen. Een serie die ik iedereen kan aanraden…