Ga naar hoofdinhoud
Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

De Vervangingsopgave, de bouwopgave, het groeiend tekort aan technici, stijgende kosten van grondstoffen en de ambitie zorgvuldig met grondstoffen en materialen om te gaan: Nederland staat voor een enorme opgave. Door ontwerpwerkzaamheden te digitaliseren leveren wij onze bijdrage hieraan. Met de digitalisering verbeteren we werkprocessen en bieden we onze klanten pasklare oplossingen om AI in te zetten bij hun ontwerpwerkzaamheden.

Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

Engineering was nog niet zo lang geleden een handmatig, door de computer ondersteund proces. Na een eerste digitaliseringsslag werden hierbij parametrische methoden gebruikt. Inmiddels gebruikt Antea Group echter de computer ook om het denkproces te automatiseren. Met behulp van AI zijn we in staat om ‘slim’ het meest optimale ontwerp te realiseren. Hiermee benutten we beschikbare capaciteit aan ingenieurs optimaal, voorkomen we onnodig materiaalgebruik en zelfs onnodige vervangingen. Onze AI producten helpen bij het optimaal ontwerpen en daarmee kunnen oplossingen leiden tot kostenbesparingen.

Software as a Service

Onze Damwandentool is beschikbaar als SAAS-dienst. Deze vorm van dienstverlening wordt snel uitgebreid. 

Samenwerkingen

We werken graag samen om met AI toepassingen de ontwerpwerkzaamheden te digitaliseren. Met deze samenwerkingen hebben we impact op onze markt en werkzaamheden. Daarom nemen we deel in de Digital Engineering Community en dragen we bij aan Blueprints, hét open source platform voor engineering.

Onze AI producten voor ingenieursdiensten:

Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

Open Moten tool

Voor een constructeur een jaar rekenwerk, voor een algoritme een kwestie van een halve dag. Met de Open Moten tool die gebruik maakt van AI, optimaliseren wij het ontwerp van tunneltoeritten. De resultaten zijn verbluffend.

De toeritten van tunnels bestaan uit een zogenaamde open-moot-constructie: een serie U-vormige bakken die achter elkaar worden geplaatst om van maaiveldniveau op tunnelniveau te komen. Deze open moten zijn vaak gefundeerd met tientallen palen per moot op diepe zandlagen. In de ontwerpfase is het de kunst om een optimaal palenplan te ontwikkelen en hierbij direct ook de optimale palen te kiezen. Het doel daarvan is het maken van een kosteneffectief ontwerp.

Met Artificial Intelligence kan dit ontwerpproces, door de computer zelf slim keuzes te laten maken, snel geautomatiseerd voor ons gedaan worden! Antea Group ontwikkelde daarom voor dit optimalisatieproces een genetisch algoritme.

Lees meer over Genetisch ontwerpen
Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

Damwandentool

Een tool die automatisch een damwandconstructie ontwerpt en optimaliseert, met behulp van kunstmatige intelligentie? Antea Group heeft een parametrisch model ontwikkeld dat automatisch een optimale damwandconstructie ontwerpt. Zonder tussenkomst van mensen wordt er automatisch geoptimaliseerd.

Een algoritme kiest keer op keer een nieuwe, steeds betere variant, waarmee het parametrisch model wordt aangestuurd. Eerder wonnen we met deze rekenmethode al de InfraTech Innovatieprijs 2023. De reacties vanuit de markt zijn veelbelovend! Door deze manier van werken kan veel tijd worden bespaard.

De uiteindelijke rekentijd wordt beperkt tot tientallen minuten, in plaats van dagen. Uiteraard is het resultaat geverifieerd en gevalideerd en steeds herleidbaar en controleerbaar. Aantoonbare constructieve veiligheid blijft immers te allen tijde het belangrijkste eindresultaat.

Lees meer over de Damwandentool
Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

Automatische schadebeeldherkenning

Automatische Schadebeeldherkenning (Winnaar van de Vernufteling 2021) is nog zo’n product waarmee we al volop experimenteren. Bijvoorbeeld bij de Muiderspoorbrug bij Weesp. Hier brachten we met een inspectiedrone de constructie in beeld. Binnen 48 uur beoordeelde een speciaal daarvoor getraind algoritme alle 10.000 beelden op schades zoals corrosie, degradatie en coatingproblemen. Deze zijn vervolgens in een 3D-model (digital twin) van de brug gezet.

Een adviseur stelt op basis van deze data vervolgens een onderhoudsadvies op. Het 3D-model vormt de digitale basis om de conditie van de brug op langere tijd te monitoren. Met dit inzicht kan de brug functioneel zo optimaal mogelijk in stand worden gehouden.

Lees meer over Automatische schadebeeldherkenning

Andere digitale ingenieursdiensten die we bieden:

Toepassing van AI binnen ingenieursdiensten

RailDesign Pro

Met RailDesign Pro biedt Antea Group een oplossing in de grote vervangings- en renovatieopgave waar we in Nederland voor staan. Deze slimme innovatie vereenvoudigt en versnelt het genereren van 3D-modellen voor de nieuwbouw of de renovatie van zowel enkele als meerdere sporen.

De RailDesign Pro is een tool die 3D-modellen voor de bovenbouwconstructie ontwerpt voor zowel de nieuwbouw als de renovatie van spoortrajecten en opstalterreinen, ongeacht of het om enkele of meerdere sporen gaat.

Lees meer over RailDesign Pro

Meer informatie over AI binnen ingenieursdiensten?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Voor meer informatie

Simone de Rijke