Met de RailDesign Pro biedt Antea Group een oplossing in de grote vervangings- en renovatieopgave waar we in Nederland voor staan. Deze slimme innovatie vereenvoudigt en versnelt het genereren van 3D-modellen voor de nieuwbouw of de renovatie van zowel enkele als meerdere sporen. “Onze collega’s kunnen zich nu veel beter focussen op de uitdagingen en vraagstukken binnen ons vakgebied”, aldus Frank Bruins, die nauw bij de ontwikkeling van de RailDesign Pro betrokken is geweest.

Slimme, goed doordachte oplossingen

“In Nederland staan we voor een grote infrastructurele vervangings- en reparatieopgave. Er ligt een steeds grotere hoeveelheid werk in de spoorsector. Tegelijk hebben we te maken met een tekort aan ingenieurs en technici. Daarnaast willen we heel bewust en verantwoord omgaan met ons grondstoffenverbruik”, constateert Frank. “Al deze ontwikkelingen samen zetten ons voor uitdagingen die vragen om slimme en goed doordachte oplossingen. Daaruit is de RailDesign Pro ontstaan. Hiermee kunnen we veel meer doen zonder dat we daar extra ingenieurs voor nodig hebben.”

RailDesign Pro: de 3D-generator voor het spoor

De RailDesign Pro is een tool die 3D-modellen voor de bovenbouwconstructie ontwerpt voor zowel de nieuwbouw als de renovatie van spoortrajecten en opstalterreinen, ongeacht of het om enkele of meerdere sporen gaat. Op basis van een alignementslijn genereert de RailDesign Pro een 3D-model in Civil3D. De tool ‘leest’ deze lijn en herkent vervolgens welke spoorconstructie bij welke alignementsgedeelten moet worden gegenereerd. De ontwerpen die de tool genereert, vallen binnen de kaders van de ontwerpvoorschriften van ProRail. Ontwerpers hebben wel de ruimte om in het ontwerp nog eigen aanvullende keuzes te maken.

Meer focus dankzij de RailDesign Pro

“Dankzij RailDesign Pro worden repetitieve werkzaamheden in het ontwerpen van spoortrajecten sterk vereenvoudigd. Dat levert onze ingenieurs en ontwerpers zoveel tijdswinst op dat zij zich nu veel beter kunnen focussen op de uitdagingen en vraagstukken binnen ons vakgebied”, legt Frank uit. Maar dat is niet het enige voordeel. “De modellen die de RailDesign Pro ontwerpt, staan direct in 3D. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om raakvlakken te beheersen en hoeveelheden te bepalen. Omdat je de modellen ook kunt koppelen naar bijvoorbeeld een 4D-planning, is de tool heel geschikt om een BIM-omgeving te realiseren.”

Digitalisering en engineering onlosmakelijk verbonden

RailDesign Pro laat op een prachtige manier zien hoe digitalisering en engineering voor Antea Group onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, vertelt Frank. “In de tool komt onze vakinhoudelijke kennis als ingenieurs- en adviesbureau samen met de nieuwste technologieën om ons werk te digitaliseren en te optimaliseren. Ook in de spoorsector zet Antea Group zich hier actief voor in. De RailDesign Pro is daar een heel tastbaar voorbeeld van.”