Onder de noemer Engineering 3.0. werken wij aan een nieuwe generatie tooling om ontwerpprocessen verregaand te automatiseren. Het eerste onderdeel in deze ‘Engineering 3.0-gereedschapskist’ was een tool (winnaar InfraTech Innovatieprijs 2023) die met een Genetisch Algoritme de fundering van tunneltoeritten optimaliseert. De nieuwste aanwinst optimaliseert automatisch het ontwerp van damwanden. De eerste reacties vanuit de markt zijn veelbelovend!

Algoritme voor damwanden

Antea Group heeft een parametrisch model ontwikkeld dat automatisch een damwandconstructie ontwerpt. Door kunstmatige intelligentie toe te voegen aan dit model kan er, zonder tussenkomst van mensen, zelfs automatisch worden geoptimaliseerd. Een algoritme kiest keer op keer een nieuwe, steeds betere variant waarmee het parametrisch model wordt aangestuurd. Op deze manier wordt snel en doeltreffend geconvergeerd naar een optimaal ontwerp. Samengevat: Slim optimaliseren, Engineering 3.0!

Damwand berekening: breed inzetbaar en praktisch bruikbaar

De vrijheid in de te kiezen parameters is groot. Zo kan er gekozen worden voor een bepaald type damwand, een minimum afmeting of een bepaalde staalkwaliteit. Ook het gebruik van ankers en gordingen kan naar keuze in het optimalisatieproces, in alle mogelijke variaties, worden meegenomen. Het grondprofiel wordt op basis van een sondering automatisch gegenereerd, maar kan naar eigen inzicht worden aangepast. Deze grote variëteit aan variabelen maakt de tool breed inzetbaar.

In plaats van dat álle (miljoenen) mogelijkheden blind worden doorgerekend, beperkt het speciaal hiervoor ontwikkelde algoritme het aantal door te rekenen varianten sterk. Hierdoor blijft de uiteindelijke rekentijd beperkt tot tientallen minuten, in plaats van dagen. De korte rekentijd maakt de tool praktisch bruikbaar in het dagelijkse werkproces.

Engineering 3.0 leidt tot betere en duurzamere ontwerpresultaten én is de sleutel voor het aangaan van de uitdagingen in Nederland


Simone de Rijke
Adviseur Kunstwerken

Besparing door minder materiaalgebruik en CO2-uitstoot

De richting van de optimalisatie is vooraf te kiezen. Wordt er gestreefd naar een zo laag mogelijk materiaalgebruik, of naar zo laag mogelijke kosten? De praktijk laat inmiddels zien dat besparingen tot 20% mogelijk zijn.

Schaarse kennis

Repetitief en arbeidsintensief werk voor het optimaliseren van een damwandontwerp wordt met deze tool volledige geautomatiseerd. Hiermee creëren we ruimte om de vakkennis van de ingenieur, die steeds schaarser wordt, efficiënter en effectiever in te zetten. Niet de capaciteit gebruiken om allerlei varianten door te rekenen, maar juist om de kennis in te zetten waar die écht van waarde is.

Geen Blackbox

Het maken van algoritmen vergt diepgaande vakkennis en inzicht van de ontwikkelaar. Aantoonbare constructieve veiligheid blijft immers te allen tijde het belangrijkste eindresultaat.

Tools van Antea Group worden dan ook ontwikkeld door programmerende constructeurs en uiteraard geverifieerd en gevalideerd. Het gebruik van het algoritme is inzichtelijk voor de ingenieur en het resultaat altijd herleidbaar.