Luister nu de podcast Beweegbare Bruggen van Antea Group. Het waterrijke Nederland telt honderden beweegbare bruggen. Ze zijn van cruciaal belang voor de mobiliteit op het land én het water. Het maatschappelijk belang & de problematiek: Van financiële perikelen en de toename van het verkeer dat gebruik maakt van de bruggen tot aan circulariteit en hittestress, het komt allemaal aan bod.

Onder leiding van podcast-host Geert Roovers gaan diverse experts in gesprek over diverse aspecten rondom beweegbare bruggen. In totaal bestaat deze podcast uit 5 afleveringen, die tweewekelijks worden gepubliceerd.

Aflevering 1: De wereld van beweegbare bruggen

In de eerste aflevering zit podcast-host Geert Roovers aan tafel met Sonja Riesen en Erik Deuring. Ze zoomen in op het maatschappelijk belang en de problematiek rondom beweegbare bruggen. Van financiële perikelen en de toename van het verkeer dat gebruik maakt van de bruggen tot aan circulariteit en hittestress, het komt allemaal aan bod. 

Aflevering 2: De constructieve veiligheid van beweegbare bruggen

De tweede aflevering gaat over de constructieve veiligheid van bruggen. Van complexe vermoeiingsberekeningen tot duurzame oplossingen en relatief lagere kosten voor onderhoud én waar het kan behoud van beweegbare bruggen. Dat zijn onderwerpen waar Rendel Verkijk (senior adviseur asset management) en Simone de Rijke (adviseur kunstwerken en teamleider parametrisch ontwerp) je alles over vertellen.

Aflevering 3: De dynamische belasting van beweegbare bruggen (bewegingswerken)

In deze aflevering zoomen we in op de techniek achter beweegbare bruggen: de bewegingswerken (de dynamische onderdelen van de brug). Kodo Sektani doet wetenschappelijk (PhD) onderzoek naar de totale dynamische belasting van beweegbare bruggen. De resultaten zijn verbluffend! Samen met expert kunstwerken George Bitter vertelt Kodo over het dynamische gedrag van beweegbare bruggen én het huidige gat tussen theorie en praktijk. 

Aflevering 4: Talking Assets - kunstwerken die zélf vertellen wat ze nodig hebben

In deze aflevering zitten aan tafel Sander Jussen (projectingenieur Kunstwerken) & Miguel Calor (adviseur Asset Management) en gaan we in gesprek over dit concept. Want het tijdperk van deze slimme techniek is aangebroken: kunstwerken kunnen zelf tijdig afwijkingen signaleren en hun restlevensduur voorspellen. Het concept moet de beschikbaarheid én de betrouwbaarheid van bruggen en viaducten vergroten. Zeker nu veel kunstwerken op leeftijd raken.

Aflevering 5: Machineveiligheid en CE-markering

Deze vijfde en laatste aflevering van de podcast gaat over machineveiligheid en CE-markering van beweegbare bruggen. Mede door de vervangingsopgave is dit onderwerp ontzettend actueel voor bruggenbeheerders. Producten met een CE-markering moeten voldoen aan product specifieke Europese richtlijnen om veiligheid te waarborgen. Dat geldt ook voor (onderdelen van) beweegbare bruggen. Hoe zit dat? 

Beluister de podcast via jouw favoriete platform: