Naast de Domtoren zijn de wal- en kluismuren hét symbool van Utrecht. Hier zijn ze in Utrecht zuinig op. Tien jaar geleden startte de gemeente met de renovatie en restauratie van dit cultuurhistorisch erfgoed in het wervengebied. Een uniek project en ook ontzettend complex.

Verder dan bouwtechniek

Want, het herstel van de wal- en kluismuren gaat verder dan bouwtechniek. Integraal projectmanagement, financiën, eigendomsverhoudingen stakeholders; ze hebben allemaal invloed. Dit maakte dat het project in tien jaar tijd z’n ups-and-downs kende qua financiën én planning. Met nog een derde te gaan, vroeg de gemeente Utrecht ons om het project tegen het licht te houden. Hamvraag: hoe krijgen we grip op dit project?

Integraal projectmanagement

Onze adviseurs op het gebied van assetmanagement, samenwerking en integraal projectmanagement onderzochten het project. Hierin keken we niet alleen naar de lessons learned, maar deden we ook aanbevelingen richting de toekomst. Waar liggen verbeterpunten voor deze vervangingsopgave? En welke aanpak is nodig om dit project op een goede manier af te ronden? Op basis van dit onderzoek kan de gemeente nieuwe stappen nemen om dit project naar het beoogde resultaat te brengen: een uniek stuk historisch erfgoed, ooit gebouwd in de middeleeuwen, behouden voor de toekomst.