De finalisten voor de Cobouw Awards in de categorieën Bouwvrouw, Digitalisering, Duurzaamheid, Infra, Innovatie en Young Talent zijn bekend. Zij maken in november kans op een van de awards. De Smart Bridge, ontwikkeld door Antea Group in samenwerking met gemeente Leeuwarden, is kanshebber in de categorie Digitalisering!

De uiteindelijke winnaars worden 26 november bekendgemaakt in het AFAS Theater in Leusden. 

Wat is de Smart Bridge?

Honderden bruggen en viaducten bereiken binnenkort hun theoretische levensduur. Maar klopt dit met de praktijk? Smart Bridge, ontwikkeld door de gemeente Leeuwarden en Antea Group, gebruikt sensortechnologie en AI om kunstwerken continu te monitoren en hun werkelijke restlevensduur te voorspellen. Dit voorkomt onnodige vervanging op basis van theoretische aannames.

24/7 monitoring met sensoren

Honderden bruggen en viaducten bereiken binnenkort hun theoretische levensduur. Maar klopt dit met de praktijk? Herberekeningen tonen aan dat veel bruggen en viaducten 20% tot 30% langer meegaan dan verwacht, doordat ze minder zwaar worden belast of sterker zijn dan de modellen aannemen.

Voor beheerders is het cruciaal om de werkelijke restlevensduur nauwkeurig vast te stellen en onnodige vervanging te voorkomen. Het Smart Bridge-concept van Antea Group biedt hiervoor een oplossing. Door sensoren te plaatsen, monitoren we 24/7 belasting, scheurvorming, doorbuiging en temperatuur. Deze data worden automatisch geanalyseerd en vertaald naar een constructief model, dat helpt bij het beoordelen van degradatie en het voorspellen van de restlevensduur. Beheerders krijgen deze inzichten via een dashboard.

Bij het Stephensonviaduct in Leeuwarden, waar Smart Bridge is toegepast, bleek na twee jaar monitoren dat de restlevensduur veel langer is dan theoretisch verwacht. Dit inzicht voorkomt onnodige vervanging, bespaart geld en middelen, en draagt bij aan een efficiëntere planning van de Vervangings- en renovatieopgave.

Wat maakt de Smart Bridge vernieuwend?

Smart Bridge is het eerste toepassing in Nederland die het mogelijk maakt om aan de hand van real-time monitoringsdata de restlevensduur van kunstwerken volledig geautomatiseerd te voorspellen. De verschillende technieken, activiteiten en modellen die wij in het Smart-Bridge concept combineren zijn nieuw. Daarnaast zijn er veel disciplines betrokken bij deze innovatie: sensortechnologie, data- en informatieanalyse en uiteraard de constructieve kennis van onze specialisten. De combinatie van domeinkennis en nieuwe digitale technieken maakt deze aanpak niet alleen vernieuwend, maar ook van hoge technische kwaliteit.