ProRail heeft groot onderhoud laten uitvoeren aan de spoorlijn tussen de Friese plaatsen Hurdegaryp en Buitenpost. Daarbij is maar liefst 15 kilometer spoor volledig vervangen, zijn er vier overwegen vernieuwd, twee nieuwe spoorwissels geplaatst en verschillende technische verbeteringen doorgevoerd. Antea Group heeft meegewerkt aan de voorbereiding en heeft onder meer de uitvoeringsontwerpen verzorgd voor zowel het spoor als de spoorwegovergangen en de wissels.

Technische verbeteringen

Voor een beter waterbeheer op de stations heeft Antea Group een nieuw drainagesysteem ontworpen. Naast de toepassing van grondverbetering en de aanleg van deze drainage op station Hurdegaryp en Buitenpost, zijn op een aantal plekken in het tussenliggende traject zogeheten raildempers geplaatst om de trillingen door het treinverkeer te reduceren. Ook aan duurzaamheid is gedacht: de twee spoorwissels voor station Hurdegaryp waren afkomstig uit Groningen Spoorzone, een ander project waarbij Antea Group betrokken is.
 

Omgevingsmanagement

Het succes van een project als dit vraagt om méér dan indrukwekkend ontwerp- en rekenwerk. Goede communicatie met alle betrokkenen is minstens zo belangrijk. Door regelmatig contact te houden en af te stemmen met de aannemer is in het uitvoeringsontwerp rekening gehouden met de uitvoeringsmethode. Daarnaast heeft Antea Group invulling gegeven aan het omgevingsmanagement, waaronder het maken van afspraken voor tijdelijk opslagruimten, het inlichten van omwonenden, aanvragen van vergunningen en het afstemmen met gemeenten, provincie en overige stakeholders.

Rijdende spoorwegfabriek

Voor de werkzaamheden door aannemer Strukton Rail werd de dienstregeling tussen beide plaatsen gedurende negen dagen stilgelegd. De aanwezigheid van groot materieel zorgde ervoor dat de klus niet onopgemerkt bleef bij de omwonenden. Zij hebben op gepaste afstand het werk van dichtbij kunnen bekijken. Tijdens de buitendienststelling heeft een drone over het werk gevlogen om vanuit de lucht impressiebeelden van de ‘rijdende spoorwegfabriek’ te maken.