Milieueffectrapportage (mer) is een waardevol hulpmiddel bij de besluitvorming over en ontwikkeling van omgevingsbeleid. Met een nieuwe benadering kan mer fungeren als vliegwiel voor samenhangend omgevingsbeleid. Dat kan door mer niet langer als deelopgave van afzonderlijke beleidsprocessen te zien en het instrument efficiënter in te zetten en het af te stemmen op de geest van de Omgevingswet.
Mer-basis: gereedschapskist voor besluitvorming omgevingsbeleid
Met de Omgevingswet hebben gemeenten (en Rijk en provincie) nieuwe instrumenten voor omgevingsbeleid tot hun beschikking. Het gaat daarbij specifiek om de instrumenten omgevingsvisie voor beleid op hoofdlijnen en het (omgevings-)programma om maatregelen verder uit te werken. Bij deze en andere instrumenten die kaders stellen aan projecten is het vaak verplicht de procedure van de milieueffectrapportage (mer) te doorlopen.
Mer is een waardevol hulpmiddel voor besluitvorming en kan de beleidsontwikkeling ondersteunen. Met een nieuwe benadering van mer kunnen gemeenten de inhoudelijke samenhang in besluitvorming en beleidsontwikkeling verbe¬teren. Het kan zelfs fungeren als vliegwiel voor de beleidscyclus.
Met een basis voor mer (kortweg mer-basis) beschik je als gemeente over een gereedschapskist met hulpmiddelen om besluitvorming over omgevingsbeleid efficiënt te doorlopen. Het zorgt voor meer samenhang en voor een basis voor het onderbouwen en afwegen van keuzes in je omgevingsbeleid, ook als er geen sprake is van een mer-plicht.
Mer bij omgevingsbeleid
Deze handreiking is bedoeld voor met name gemeentelijke professionals die werken met mer - of meer willen weten over mer bij omgevingsbeleid. Om hen handvatten om een mer-basis op te bouwen voor het werken met mer en volgens de beleidscyclus van de Omgevingswet.
Meer weten over de mer-basis?
Download de publicatie 'Mer-basis als vliegwiel voor samenhangend omgevingsbeleid'
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op.

