Met trots delen we mee dat ons project Closing the Loop is genomineerd voor de Vernufteling! Dit is dé verkiezing van het meest innovatieve ingenieursproject. De verkiezing wordt geïnitieerd door Koninklijke NLingenieurs. Van 13 april t/m 4 kan worden gestemd op alle 17 projecten via www.devernufteling.nl. Op donderdag 11 mei vindt de uitreiking van De Vernufteling plaats.

Meest innovatieve ingenieursproject

Jaarlijks organiseert Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met vakblad De Ingenieur de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject. Voor De Vernufteling 2023 zijn maar liefst 17 projecten ingezonden. De jury nomineerde vijf projecten die kans maken op de juryprijs. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs. De andere kanshebbers zijn de Slimme Tegel (Kitt Engineering), Ephyra (Royal Haskoning DHV), Digital Twin (Royal Haskoning DHV) en De Houtkern Bouwmethode (ABT).

Closing the Loop: circulaire viaducten

Closing the Loop zet zich in voor het hergebruiken van grondstoffen voor viaducten. Maar liefst 70% van bestaande kunstwerken wordt namelijk niet duurzaam gesloopt voor het einde van de technische levensduur. Enorm zonde, gezien de mondiale schaarste van primaire grondstoffen.

Closing the Loop is een consortium, bestaande uit Antea Group, Nebest, GBN Groep en Strukton Civiel. Het samenwerkingsverband is intrinsiek gemotiveerd om waardevernietiging van bestaande kunstwerkonderdelen tegen te gaan. Hiermee zetten ze een eerste stap als onderdeel van de SBIR Circulaire Viaducten. Lees hier meer over Closing the Loop.

De Vernufteling

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken.