De assetmanagement opgave van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat zorgt voor droge voeten en betrouwbare en veilige bereikbaarheid in Nederland. Met dat doel beheert en ontwikkelt Rijkswaterstaat drie infrastructurele netwerken: het hoofdwatersysteem, het hoofdwegennet en het hoofdvaarwegennet. Samen met zijn opdrachtgever, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geeft Rijkswaterstaat de komende jaren een impuls aan assetmanagement. Door assetmanagement toe te passen wil Rijkswaterstaat steeds inzicht hebben in de staat en het presteren van de netwerken, goede beslisinformatie leveren om keuzes te maken over in stand houden, ontwikkelen en gebruiken van de netwerken en komen tot een betrouwbare programmering.

Bijdrage van Antea Group

Antea Group heeft Rijkswaterstaat, als onderdeel van deze impuls, geholpen bij het opstellen van een Strategisch Assetmanagement Plan (SAMP). Hierin is op strategisch niveau vastgelegd wat de doelen zijn die Rijkswaterstaat en het ministerie willen bereiken, wat dit betekent voor de infrastructuur en welke ontwikkelopgave er ligt. Het SAMP geeft zo richting aan de uitvoering, implementatie en de ontwikkeling van assetmanagement bij Rijkswaterstaat en bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Parallel aan het ontwikkelen van het SAMP hebben wij geholpen bij het ontwikkelen van een informatieportaal. In dit portaal is de informatie uit het SAMP toegankelijk voor alle medewerkers van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Samen aan de slag

In samenwerking met het projectteam van Rijkswaterstaat hebben we het SAMP en informatieportaal vormgegeven en ingevuld. Onze adviseurs ontwierpen en faciliteerden het proces waarin medewerkers van zowel Rijkswaterstaat als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden betrokken bij deze ontwikkeling. Medewerkers leverden input, dachten mee over de inhoud en beoordeelden de bruikbaarheid van het SAMP en het informatieportaal. Dit deden we onder andere door werksessies met medewerkers uit alle geledingen van de organisatie.

Verdere professionalisering van het assetmanagement

Onze specialisten adviseerden over de ontwikkeling van het SAMP: wat is een haalbaar resultaat voor een eerste SAMP? Welke onderdelen kunnen we nu al invullen en waar is nog ontwikkeling nodig? Doel daarbij was het SAMP zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de eisen uit de internationale norm voor assetmanagement, de ISO55000. De focus lag eerst op het vaststellen van een goede structuur en daarna op het invullen hiervan op basis van al vastgestelde bronnen. De onderdelen die nu nog niet ingevuld konden worden vormen samen de agenda voor het verder ontwikkelen van het SAMP. Tot slot waren we verantwoordelijk voor het schrijven van een helder en consistent document.

Met het ontwikkelen van SAMP zet Rijkswaterstaat een volgende stap in de professionalisering van het assetmanagement. Ga jij ook aan de slag met een SAMP of werk je aan het vormgeven van assetmanagement in jouw organisatie? Neem contact op met een van onze adviseurs om te verkennen wat Antea Group voor jou kan betekenen.

Met dit project dragen wij bij aan SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur en SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen.