Lekkage in een kruipruimte, inspectie van een tunnelbuis of onderzoek langs het spoor: de robothond Spot komt op plekken waar mensen niet willen of kunnen komen of die risicovol zijn. Op die plekken maakt Spot bijvoorbeeld een nauwkeurige 3D-scan, vertelt Daan Stolker van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. “Talloze toepassingen zijn mogelijk.”
Technologie en kunstmatige intelligentie
“We moeten niet naïef zijn: technologie en kunstmatige intelligentie gaan niet voorbij aan de bouwsector”, zegt Daan Stolker, adviesgroepmanager Data en Informatie bij Antea Group. “De ontwikkelingen gaan razendsnel.” Nieuwe technologieën zijn ook veel te mooi om níet te gebruiken, vindt hij. Antea Group kocht in 2021 robothond Spot, ontwikkeld door Boston Dynamics. “We hebben Spot vooral aangekocht omdat we onszelf wilden uitdagen en laten inspireren.“
De robothond – kop, lijf en vier poten – is in feite een platform dat de gebruiker verder kan ontwikkelen met aanvullende software en sensoren. Antea Group gebruikt Spot onder meer in combinatie met LiDAR, een lasersysteem dat een 3D-model kan maken van de omgeving waarin het wordt geplaatst. “We hebben bijvoorbeeld een 3D-model van een fabriekshal gemaakt, maar ook van een tankput waarin tanks met gevaarlijke vloeistoffen staan. Het grote voordeel van Spot is dat je hem kunt inzetten op moeilijk toegankelijke of risicovolle plekken of voor repeterende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan inspecties langs het spoor.”
Combinatie met BIM
Wat kan de bouwsector met Spot – en in het verlengde daarvan met andere digitale technologieën? Wat Stolker betreft kun je beter vragen: wat níet? De informatie die Spot verzamelt, kan bijvoorbeeld worden verwerkt in een Building Information Model (BIM). “Spot kan scheefstaande gevels inmeten, lekkage in kruipruimtes opsporen, moeilijk bereikbare plekken inspecteren. Andersom kan ook: we kunnen straks een BIM-model van een nieuwbouwpand laden in robots en deze taken laten uitvoeren, bijvoorbeeld onderdelen naar precies de juiste plek brengen. BIM biedt een sterk fundament om technologie en robots in te zetten in de totale levenscyclus van gebouwen en objecten”
Lees het volledige artikel in editie 1 van BNL
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met mij op.