‘Onze hoofdentree heeft automatische deuren. Maar alle tussendeuren moet je met een pasje ‘unlocken’ en daarna handmatig openen. Risico: tientallen mensen die op één dag dezelfde deurklink vastpakken. Hoe gaan we dit voorkomen?’ Het is een kwestie, waarvan je drie maanden geleden niet had kunnen denken, dat die je ooit zou bezighouden. Maar nu we ons aan het voorbereiden zijn op de anderhalve-meter-samenleving, is hij relevanter dan ooit.

Een rappe jongen

Eerlijk is eerlijk. Na twee maanden thuiswerken, is het een fijn vooruitzicht om weer een dag naar kantoor te kunnen. Om collega’s te ontmoeten, om in een omgeving te zijn waar de focus op werk ligt. Die ruimte komt er. Tegelijkertijd weten we dat we voorzichtig moeten zijn. Zeker op plekken waar we elkaar ontmoeten, ligt besmetting continu op de loer. En we weten dat het coronavirus een ‘rappe jongen’ is die weinig nodig heeft om zich te verspreiden.

Slimme 'pandemetrie'

Voor klanten en binnen ons eigen bedrijf zijn we bezig met de vraag hoe je tot een coronaproof-kantoor komt. En toegegeven, dit is puzzelen. Wie het écht goed wil doen, moet verder kijken dan de quickwins: goed ventileren, looproutes aanpassen en op strategische plekken ontsmettings-zeep neerzetten. We hebben te maken met een pandemie die binnen (kantoor)panden nieuwe, maar ook meetbare, veilige oplossingen vraagt: slimme ‘pandemetrie’. Dit begint bij inzicht in het gebruik van je gebouw en het gedrag van gebruikers. Hoe komen mensen binnen, wat zijn veelgebruikte routes en welke bezetting is werkbaar bij de maatregelen die je neemt?

Wie het écht goed wil doen, moet verder kijken dan de quickwins: goed ventileren, looproutes aanpassen en op strategische plekken ontsmettings-zeep neerzetten.


Jan-Lucas Hof
Projectmanager Bouw

Van toilet tot koffiecorner

Zodra je daarover gaat nadenken, dienen zich tig vragen aan. Dit begint al bij de entree. Op locatie A kom je binnen via automatische schuifdeuren. Bij locatie B moet je de deur zelf openen: hier is de allereerste deurklink al een potentiële besmettingsbron. En wat te denken van het gebruik van koffiecorner of toiletgroep? (Moeten we op afspraak naar het toilet met behulp van een toilet-app?) En hoe zorg je ervoor dat de kantoortuin een prettige werkplek blijft wanneer steeds meer collega’s vanaf hun werkplek skypen?

Luchtbehandeling

Naast je gebouw en het gedrag van mensen, heb je te maken met de hardware: de installaties. Neem de luchtbehandeling. In slecht geventileerde ruimten is het besmettingsgevaar waarschijnlijk groter dan in goed geventileerde. Maar recirculeren is uit den boze: het coronavirus kan zich wellicht via de lucht verplaatsen. Honderd procent buitenlucht ventileren ligt dan voor de hand. Maar hoe doe je dit met een decentraal en CO2 gestuurd systeem? Hoe stel je zo’n systeem zo in dat je toch een gezond binnenklimaat houdt?

Flexwerken 2.0

Dit zijn nog maar de vragen voor de korte termijn. Want, wat als thuiswerken de norm wordt bij kantoorbanen? En mensen steeds bewuster kiezen tussen thuiswerk of kantoor? Dan heeft dit impact op je gebouw én je installaties. Een structureel kleinere bezetting, betekent minder energie- en warmteverbruik. En dit heeft gevolgen voor de inrichting van je gebouw en de installaties. Misschien zelfs wel voor je hele huisvestingsconcept.

Het zijn veel vraagstukken inéén. En de oplossingen zijn zeer locatie- en kantoor-specifiek en verdienen een gedegen afweging. We zijn daarom nieuwsgierig naar jouw ideeën en uitdagingen om tot een corona-vrij gebouw te komen. En mocht je meer willen weten over slimme ‘pandemetrie’: vanuit ons bouw- en installatietechnisch perspectief adviseren we je graag.