Ga naar hoofdinhoud
De Straatmixer
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Heb je vragen?

Eduard van Tilborg
Stel een vraag

Maak op verantwoorde wijze ruimte voor water en warmte met de Straatmixer

SDGDe gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. We zien ondergelopen straten na hevige regenval en we kennen de gevolgen van perioden van aanhoudende hitte en droogte. Terwijl op internationaal niveau wereldleiders hun hoofd breken over nieuwe maatregelen, kan ook op lokaal niveau een bijdrage worden geleverd. Met de Straatmixer van Antea Group en CB5 kunnen bijvoorbeeld gemeenten en corporaties grootschalig onderhoud combineren met een klimaatrobuuste herinrichting van de openbare ruimte. De Straatmixer maakt het mogelijk op verantwoorde wijze afgewogen keuzes te maken, waarbij klimaatadaptatie en gerichte investeringen hand in hand gaan.

Waterberging en hittestress

De ondergelopen straten die op ons netvlies staan als gevolg van extreme regenbuien worden maar al te vaak toegeschreven aan de klimaatveranderingen. Dit kan niet worden ontkend, maar er is nog een achterliggende problematiek op nationaal niveau. En dat heeft te maken met de inrichting van vooral naoorlogse woonwijken, die gekenmerkt worden door veel bestrating en beton en relatief weinig groen. Het gevolg is dat er een gebrek is aan ruimten voor waterberging en dat de hittestress hoog is. En dat leidt tot problemen nu we te maken krijgen met extreme regenval en hogere temperaturen. Het water en de warmte kunnen letterlijk geen kant op.

Wetenschappelijk onderbouwde maatregelen voor vergroening

Overheden en corporaties zoeken wel naar mogelijkheden om ruimte te maken voor warmte en water. Zeker nu die oude wijken een opknapbeurt krijgen, is er een kans om deze klimaatbestendig in te richten. Gemeenten hebben daarbij de uitdaging om juist de maatregelen te nemen die het meeste effect sorteren, waarbij de kosten beheersbaar blijven. De Straatmixer, een ontwerptool die is ontwikkeld door Antea Group en CB5, maakt het mogelijk op een wetenschappelijk onderbouwde manier een omgeving te vergroenen.

Waar in het verleden slechts een of twee scenario's aan bijvoorbeeld een gemeenteraad kon worden voorgelegd, zijn dat er nu vijf of tien. Dit komt onder andere omdat de Straatmixer talloze verschillende parameters bevat, waarmee je per project eindeloos kunt combineren. Denk aan het type bestrating, dat meer of minder waterdoorlatend is. Denk aan het planten van bomen, die voor meer of minder schaduw zorgen. Deze keuzes kun je vervolgens afzetten tegen de investeringen die er tegenover staan. Je ziet dus direct wat het kost om de gewenste resultaten en ambities in het kader van vergroening te realiseren.

Met deze dienst dragen wij bij aan SDG 11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG 13 - Klimaatactie en SDG 15 - Leven op het land

Maak op verantwoorde wijze ruimte voor water en warmte met de Straatmixer

Prettiger wonen in een gezonde leefomgeving

Dit maakt de Straatmixer een uitstekend instrument voor bijvoorbeeld stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten bij een gemeente. Zeker wanneer je bedenkt dat de ontwerptool gepaard gaat met een gedegen advies. Daar komt nog bij dat de Straatmixer gekoppeld kan worden aan wensen op het gebied van bijvoorbeeld mobiliteit. Wil je een gebied autoluw maken, of juist meer parkeerplekken realiseren? Dan zie je met de Straatmixer direct het gevolg voor de leefbaarheid van een omgeving. Zo kan heel gericht gestuurd worden op het gewenste resultaat. De leefbaarheid krijgt een impuls, bewoners wonen prettiger in een gezondere leefomgeving, die ook nog eens beter bestand is tegen de veranderingen van het klimaat.

Maak klimaatadaptatie tastbaar

Het grote voordeel van de Straatmixer zit vooral in het feit dat je gericht aan de slag kunt met klimaatadaptatie. Het is wetenschappelijk aantoonbaar welke gevolgen maatregelen hebben op de vergroening van een gebied. Daar komt bij dat het proces aanzienlijk versneld kan worden. In een vroeg stadium is namelijk inzichtelijk welke keuzes gemaakt kunnen worden. En ten slotte biedt de Straatmixer transparantie richting stakeholders. Je laat zien welke maatregelen je effectief kunt inzetten en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Dit maakt klimaatadaptatie tastbaar en maakt het mogelijk te denken in kansen. Pak die kansen.

Geïnteresseerd geraakt? Vraag een demo aan van de Straatmixer!

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over de Straatmixer?

Neem contact met ons op.

Eduard van Tilborg
Stel een vraag

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie