Wat zorgt voor meer hittestress: een kunstgrasveldje of een tegelpad? Op het Blotevoetenpad van Antea Group kun je het met de sokken uit ervaren.

Logisch dat een zwart EPDM dakpaneel in de zon warmer wordt dan een witte variant. Maar dat het temperatuurverschil twintig graden Celsius bedraagt, merk je pas goed als je er met je blote voeten bovenop staat. “Wit is 27,8°C, zwart 48,4°C”, wijst projectleider Jeroen Moes triomfantelijk op zijn temperatuurmeter, terwijl hij hem van het ene dakpaneel naar het andere beweegt. "En dan valt het vandaag nog mee. Op écht zonnige dagen gaat de temperatuur van het zwarte paneel ruimschoots over de 50°C heen."

Geschreven door Edo Beerda, Cobouw.

Het is precies de reden waarom ingenieurs- en adviesbureau Antea Group het 'klimaatbewuste Blotevoetenpad' ontwikkelde: om mensen ervan bewust te maken welke mechanismen een rol spelen bij de opwarming van de stad. Nederland ligt vol met materialen die de bebouwde omgeving bloedheet maken, terwijl er prachtige, koele alternatieven voorhanden zijn. Op het Blotevoetenpad van Antea Group kunnen mensen de mogelijkheden verkennen. De aftrap vond onlangs plaats in Nijmegen, want daar was toch al iedereen met zijn voeten bezig wegens de 4Daagse. Honderden bezoekers gingen er met ongeschoeide voeten overheen.

Moes omschrijft het Blotevoetenpad als “een bewustwordingsexperiment over hittestress”. “We willen hiermee ontwerpers, gemeenten en gebruikers aanmoedigen de juiste keuzes te maken bij inrichting van de openbare ruimte. Door juiste inrichting kun je de gemiddelde temperatuur op hete dagen met tien tot vijftien graden verlagen”, zegt Moes. “Je moet alleen weten welke materialen je ervoor moet gebruiken. Dat gaan we dus aan Nederland uitleggen met het Blotevoetenpad. 

Wat dat precies inhoudt? Klik op de link hieronder en kom erachter!