Voor Zeeland Refinery is 2024 een bijzonder jaar: dit jaar viert de Zeeuwse olieraffinaderij haar 50-jarig bestaan. Sinds 2010 verzorgt Antea Group Pipeline Management het volledige beheer van alle leidingen van de in Vlissingen gevestigde raffinaderij. Namens Zeeland Refinery deelt Marcel Schuil zijn ervaringen met Antea Group.

Over Zeeland Refinery

“Bij Zeeland Refinery zijn we al 50 jaar gespecialiseerd in het processen van ruwe aardolie”, vertelt Schuil. “Zeeland Refinery maakt van ruwe aardolie brandstoffen. De ruwe olie wordt via een 139 kilometer lange, ondergrondse pijpleiding naar ons getransporteerd vanaf de Maasvlakte Olie Terminal. In een geavanceerd raffinageproces halen we uit de ruwe aardolie, oftewel Crude, de brandstoffen LPG, benzine, kerosine, diesel en stookolie voor de scheepvaart. Daarnaast maken we in kleinere hoeveelheden oplosmiddelen en grondstoffen voor het maken van kunststoffen.”

Acht pijpleidingen met 180 km lengte

In totaal beschikt Zeeland Refinery over acht leidingen met een totale lengte van 180 kilometer. “Onze langste leiding is die van de Maasvlakte naar onze raffinaderij in Vlissingen. Die leiding is 139 kilometer lang en wordt gebruikt om ruwe olie te transporteren. Daarnaast hebben we nog een 11 kilometer lange leiding waardoor nafta wordt verpompt richting DOW in Terneuzen. Tot slot lopen er nog zes leidingen van in totaal 30 kilometer naar een zeesteiger in Borssele, die we gebruiken voor producten die we importeren”, aldus Schuil.

Leidingbeheer in de breedste zin van het woord

Antea Group heeft het beheer van deze leidingen in 2010 van de vorige leidingbeheerder overgenomen. “Antea Group verzorgt voor ons het leidingbeheer in de breedste zin van het woord”, licht Schuil toe. “Van het afhandelen van KLIC-meldingen en het uitvoeren van reparaties tot toezichthouden en de coördinatie van onderhoudswerkzaamheden voor andere contractors: Antea Group regelt het allemaal. Ook de technische beoordeling van vergunningsaanvragen, de controle op het nakomen van gemaakte afspraken en het bestrijden en beheersen van calamiteiten doet Antea Group voor ons.”

Uitermate prettig samenwerken

Schuil is ‘uitermate tevreden’ over de samenwerking met Antea Group. “De betrokken en zorgvuldige manier waarop Antea Group onze leidingen beheert, wekt haast de indruk dat de leidingen hun eigen bezit zijn. Alle werkzaamheden vinden in goed overleg plaats en de medewerkers zijn niet alleen heel toegankelijk, maar ook deskundig. Je merkt aan alles dat Antea Group over een grote hoeveelheid kennis en ervaring beschikt om onze buisleidingen in goede staat te houden en de veiligheid te waarborgen. We hebben veel en goed contact, zowel met de toezichthouders als met het projectteam. Zo evalueren we ieder kwartaal of we op koers liggen voor de KPI’s en checken we jaarlijks of de leidingen nog aan alle geldende normen voldoen. Al met al zijn we dus uitermate tevreden over Antea Group.”

Meer weten over onze dienst?