Antea Group is expert op het gebied van omgevingsmanagement. Wat is omgevingsmanagement precies? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kan Antea Group voor jouw organisatie betekenen? Een aantal omgevingsmanagers van Antea Group stellen zich graag aan je voor.
Arjen Francke werkt als omgevingsmanager bij Antea Group. Eén van de grote projecten waarvoor hij werkt is het onderhoud aan de Hartelcorridor bij Spijkenisse. Als omgevingsmanager in het projectteam namens opdrachtgever Provincie Zuid-Holland, is Arjen de linking pin tussen het projectteam en stakeholders. Dit doet hij gezamenlijk met de o.a. de regio-omgevingsmanager van de provincie, het communicatiebureau , collega’s van Antea Group en de aannemers die het werk uitvoeren.
Kun je iets meer vertellen over jouw rol in dit project?
Voor uitvoering van de werkzaamheden is het noodzakelijk dat de Hartelcorridor, waar twee bruggen onderdeel van uitmaken, bijna drie weken wordt afgesloten. Om dat voor elkaar te krijgen, is het coördineren van stakeholdermanagement en hindercommunicatie onderdeel van Arjen zijn werk. “Door samen te werken met gemeenten, Rijkswaterstaat en Zuid-Holland Bereikbaar halen we alles uit de kast om te zorgen dat mensen rekening houden met deze afsluiting. Ook de zorgen van hulpdiensten over hun aanrijtijden, maken dat veel afstemming nodig is over het faciliteren van doorgang door het werkvak en via calamiteitenroutes. Bovendien ligt er in de omleidingsroute een brug die vaak open gaat voor beroepsvaart. Het is mooi om te zien dat we in overleg met de havenbedrijven, de openingen in de spits kunnen beperken tot één opening.”
Een andere belangrijke uitdaging voor Arjen is het omgaan met de vele raakvlakken in het projectgebied. “Onder meer een direct aanliggende stormvloedkering, sluis, twee kruisende vaarwegen, een snelweg, tankstations, een gasontvangsstation, maar ook raakvlakprojecten aan bruggen en tunnels in de omgeving. Dit vraagt om goede afstemming met vele eigenaren en beheerders.”
“Dan is er ook nog een speciale uitdaging in dit project: het vastleggen van een beweegbare brug. In het voortraject maakten we een rondgang langs de jachthavens met de boodschap dat de brug niet meer geopend wordt voor hoge zeilboten vanaf augustus 2024. Dat probeer je als omgevingsmanager netjes te doen, ook al is de boodschap erg vervelend.”
Wat doe je nog meer als omgevingsmanager bij Antea Group?
“Als omgevingsmanager en adviseur in projecten houd ik me voornamelijk bezig met de voorbereiding die nodig is voor uitvoering van een project. Zorgen dat er vanuit beleid, richtlijnen en interne- en externe stakeholders de juiste zaken worden opgenomen in het contract is daar onderdeel van. Voor binnenstedelijke projecten wordt het beperken van hinder vaak geborgd in een separaat BLVC-plan; dat staat voor Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie. Ik sta dan aan de lat voor het opstellen van zo’n BLVC-plan. Het is mooi om te zien dat steeds meer gemeenten dit plan standaard laten opstellen, om te zorgen dat de aannemer de juiste maatregelen neemt op deze thema’s. Maatschappelijke voorzieningen, horeca en winkels dienen altijd bereikbaar te blijven. Om scherp in beeld te krijgen wat daarvoor nodig is, ga je in gesprek met deze partijen. Het leuke is dat je dan als omgevingsmanager op veel verschillende plaatsen komt, mensen spreekt en samen zoekt naar maatwerkoplossingen om de hinder te beperken.”
Sinds een aantal jaar draagt Arjen ook bij aan een aantal trainingen van Antea Group, op het gebied van BLVC en hinderaanpak bij Rijkswaterstaat. “Erg leuk om mijn kennis en ervaringen te delen met beginnende omgevingsmanagers en adviseurs. En mooi om mijzelf als trainer te ontwikkelen naast mijn werk als omgevingsmanager!”
Wat is je grootste uitdaging in je huidige rol? En hoe ga je daarmee om?
“Je merkt dat je niet als enige projectorganisatie iets wilt uitvoeren of ontwikkelen. Dat heeft ook te maken met het vele onderhoud dat komende jaren noodzakelijk is om uit te voeren aan bruggen, sluizen en tunnels. Alles is in de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw aangelegd en moet vernieuwd worden. Maar ook de ontwikkeling van woonwijken en energie-infrastructuur hoort daarbij. Door tijdig en scherp raakvlakken en eventuele conflicten in beeld te brengen, probeer ik te komen tot onderlinge afspraken en te zoeken naar samenwerking.”
Wat is je gouden tip als omgevingsmanager?
“Zorg dat je zaken die spelen in de omgeving van je project, tijdig deelt binnen je projectteam of interne organisatie. Zo zijn de issues en kansen tijdig in beeld bij de mensen die er een besluit over nemen, de financiën regelen, een extra opdracht of onderzoek uitvragen of technische haalbaarheid beoordelen. Dit vraagt om korte lijntjes met mijn collega’s van projectmanagement, -beheersing, contract en techniek.”
Wat maakt je werk zo leuk dat je het met zoveel passie doet?
“Het invullen van de rol van omgevingsmanager is zeer divers. Omdat elk project uniek is, is het leuk om bij aanvang van een project alle issues, belangen en stakeholders weer scherp te krijgen in een omgevingsscan. Ook is het mooi om onderdeel uit te maken van een team met veel expertise en ervaring. Ieder heeft zijn eigen disciplines zodat je samen iets moois kunt realiseren voor de opdrachtgever en de omgeving.”
Meer weten over het werk van een omgevingsmanager?
Neem contact op!