“Antea Group is expert op het gebied van omgevingsmanagement. Wat is omgevingsmanagement precies? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kan Antea Group voor jouw organisatie betekenen? Een aantal omgevingsmanagers van Antea Group stellen zich graag aan je voor.

Lotte Diephuis is omgevingsmanager bij Antea Group. Momenteel werkt ze als omgevingsmanager voor het project van de renovatie van de Schipholtunnel. Als omgevingsmanager is Lotte onder andere verantwoordelijk voor het stakeholdermanagement, de vergunningen, geluidsonderzoeken, trillingen, klachten, bouwcommunicatie en hinderbeperking. Dit doet ze samen met collega’s die veel kennis hebben van de specifieke onderwerpen.”

Wat doe je als omgevingsmanager bij Antea Group?

“Antea Group levert diensten en adviseurs voor projectteams. Als adviseur Omgevingsmanagement werk ik dus in teams van andere organisaties om het Omgevingsmanagement te verzorgen. Meestal voor een ingreep in de openbare ruimte. Zo was ik bijvoorbeeld onderdeel van het aannemersteam dat de Schipholspoortunnel renoveert. De focus lag in dat project op de samenwerking met Schiphol en NS om de bouwfase in goede banen te leiden. Maar ook de hinderbeheersing en veiligheid voor passagiers en reizigers tijdens de bouwfase was een grote opgave en ontzettend leuk om aan te werken op zo’n belangrijke plek in Nederland.”

“Ik ben ook ingezet in de Integrale Project Management-teams (IPM teams) van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bij twee dijkversterkingsprojecten. Daarbij heb ik omgevingsanalyses, issue analyse en stakeholderanalyses gemaakt en zorgde ik voor de afstemming met Provincie, Gemeente, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de inwoners tijdens de verkenningsfase. Ik bracht de informatie uit de omgeving en uit de stakeholders terug in het IPM team en in de producten die een waterschap maakt. Denk aan een participatieplan, Nota Voorkeursalternatief, Klanteisspecificaties en meekoppelkansendossier. Je voelt je onderdeel van de geschiedenis van dijkenbouwers.”

Wat is je grootste uitdaging in je huidige rol? En hoe ga je daarmee om?

“Je merkt duidelijk dat het ruimtegebrek in Nederland een groter probleem wordt. Het georganiseerd krijgen van een ruimtelijk initiatief duurt langer, kost meer moeite en tijd. Ik ben een grote voorstander van belangen vroeg in kaart brengen en stakeholders betrekken, maar dat heeft als keerzijde dat je de puzzel ook moet leggen met al die belangen naast elkaar. Hoe meer je weet, hoe lastiger de puzzel wordt. Voor je het weet beland je in een impasse en komt een initiatief niet van de grond omdat er andere belangen ‘in de weg staan’. Ik probeer dan toch altijd het gesprek aan te gaan, mensen bij elkaar te brengen om weer een stap vooruit te komen. Misschien door de taart groter te maken, meer integraal te kijken. Het leukste is een groep professionals bij elkaar die met een specifiek vraagstuk aan de gang gaan, ieder vanuit zijn eigen discipline. Dat geeft mij altijd weer veel energie.”

Kan je iets uitlichten dat het meest bijzonder is in je project?

“Op Schiphol was ik ‘de externe’ in het bouwteam van Strukton Rail, VolkerRail en ProRail. Van het oorspronkelijke IPM team die de aanbesteding heeft gedaan en de opstart van het Bouwteam heeft meegemaakt, ben ik op dit moment nog de enige die nog steeds bij dit project betrokken is. De ‘externe’ was de constante factor en degene met de oudste en meeste projectkennis.” 

“Daarnaast vond ik het heel bijzonder dat een complexe locatie als Schiphol, met alle regels die daar gelden en de intense bedrijfsvoering, uiteindelijk met een klein groepje begrijpelijk is gemaakt. We hebben elkaar begeleid door dit bouwproject heen en dat maakte de opgave behapbaar. Daar kwam een enorm verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken. Als ik terugblik hebben we met een kleine groep van het projectteam en bij de stakeholders veel kunnen organiseren en beheersen. Zo kon Station Schiphol operationeel blijven tijdens grote werkzaamheden in de spoortunnel en op het station.”

Wat is je gouden tip als omgevingsmanager?

“Geef aandacht aan iedereen om een project heen. Sta open voor vroegtijdig contact. Haal informatie op, wacht niet af en breng dit het projectteam in. Wees niet bang dat je alleen maar problemen binnenbrengt. Wat vandaag een probleem lijkt waarmee een team aan de slag moet gaan, kan over een maand of een jaar escaleren en tot stagnatie leiden als je het niet had geweten.”

Wat is het grootste compliment dat je gehad hebt als omgevingsmanager?

“Dat ze mij vragen voor een nieuw project, omdat ik heb laten zien dat ik goed omga met stakeholders, een fijne teamgenoot ben, voortvarende plannen maak en een ervaren begeleider voor junioren. Meestal komt de waardering pas achteraf, dan ben ik elke keer weer verrast dat het blijkbaar zo goed bevallen is.”

Wat maakt je werk zo leuk dat je het met zoveel passie doet?

“Dat ik lekker naar buiten kan en vaak op pad ben. Werken aan ons land met professionals en burgers. En dat ik veel contacten maak. Ik voel me vaak een vertrouwenspersoon voor burgers die met een ontwikkeling in hun fysieke leefomgeving te maken krijgen. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor en daar zit dan ook de passie. Ik strijd iedere dag voor een goede omgang met alle stakeholders. Als omgevingsmanager bij Antea Group kom je terecht in de meest uiteenlopende projectteams en organisaties. Dat maakt mijn werk heel divers. En gelukkig betekent dat ook dat er een kop en een staart aan een project zit. Want dat is voor mij ook belangrijk; dat een project tot een afronding komt.”