Zuid-Limburg wil zich kandidaat stellen om de Einstein Telescope te huisvesten. De komst van dit ondergrondse observatorium betekent een enorme kans voor wetenschap én regio. Reden om alles in het werk te stellen om tot een goed bid te komen. Hiervoor moet eerst wel in kaart worden gebracht óf en waar dit mega-instrument gebouwd kan worden. Een traject waarbij Antea Group nauw betrokken is.

Een driehoekige constructie met tien kilometer lange buizen waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. En dat allemaal op tweehonderd meter diepte. Om maar – heel grofmazig - een beeld te schetsen van wat ’s werelds meest gevoelige instrument voor de detectie van zwaartekrachtgolven moet worden. Dit observatorium moet wetenschappers in staat stellen om nog dieper in het heelal te kijken én nog meer te leren over het ontstaan ervan.

Dit artikel verscheen in ons online magazine TAGM - The Antea Group Magazine

Aan ons de vraag of wij een boring in Terziet wilden voorbereiden en hierbij een breedbandsensor op 300 meter diepte wilden installeren.


Wim Evers
Senior adviseur Vergunningen & Procedures

Specialistisch onderzoek

Samen met onderzoekspartners wordt sinds 2017 alles in het werk gesteld om die geologie beter te leren kennen. Zo kwam Antea Group in beeld bij Nikhef, vertellen Aad Kant en Wim Evers: ''Zij wisten dat wij in Groningen breedbandsensoren in de grond hadden geïnstalleerd. Dit zijn de meest gevoelige sensoren ter wereld: ingezet voor seismologisch onderzoek, maar ook om de geologische eigenschappen van de ondergrond te meten. Aan ons de vraag of wij een boring in Terziet wilden voorbereiden en hierbij een breedbandsensor op 300 meter diepte wilden installeren.'' 

Feiten over de Einstein Telescope

  • De Einstein Telescope wordt gebouwd door drie buizen van elk 10 kilometer lang diep onder de grond te plaatsen.
  • Door deze buizen schijnen laserstralen en wanneer een zwaartekrachtsgolf voorbijtrekt, zullen laserstralen een trilling laten zien.
  • Het project is vernoemd naar Albert Einstein. Hij voorspelde ruim 100 jaar geleden dat zwaartekrachtgolven bestonden als gevolg van kosmische gebeurtenissen zoals botsingen van zwarte gaten.
  • Het kabinet heeft 42 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het voorbereidende werk. Mocht de Einstein Telescope in Nederland worden gebouwd, dan investeert de regering nog eens 870 miljoen euro.
  • Nikhef is één van de trekkers van de komst van de Einstein Telescope. Het onderzoekscentrum doet onder meer fundamenteel onderzoek naar de kleinste deeltjes van het universum.