Antea Group Nederland is een van de toonaangevende bedrijven die intern beleid hebben ontwikkeld om van vliegreizen over te stappen naar treinreizen. Dat is de uitkomst van een wereldwijd onderzoek naar het reisgedrag van 322 organisaties. Antea Group is één van de zeven bedrijven die de ranglijst aanvoert in het onderzoek van Travel Smart Rail. Dit jaarlijkse onderzoek is een onafhankelijk initiatief van de Europese Federatie voor Transport & Milieu. 

Verkleinen van de reisfootprint

Duurzaamheidsmanager Marijke Frielink: "We zijn al een tijd bezig met het verkleinen van onze (reis)footprint en aan het onderzoeken hoe we anders kunnen reizen. De afgelopen jaren hebben we al concrete stappen gezet en behoorlijke resultaten bereikt. We zijn er nog niet, maar we zijn blij dat onze inspanningen erkenning krijgen!

Criteria Travel Smart Rail

In het onderzoek zijn we gevraagd naar de beleidsmaatregelen die we hebben genomen om collega's aan te moedigen over te stappen op treinreizen. De resultaten van dit onderzoek kun je hier teruglezen.

Het substantieel verminderen van onze reisvoetafdruk maakt deel uit van de Science-Based Targets waaraan we werken. Dit initiatief vertegenwoordigt de meest ambitieuze doelen voor het reduceren van CO2-uitstoot. 

Antea Group zet zich in voor het verminderen van internationale vluchten. Daarom is het reizen per trein de standaard voor internationale afstanden tot 700 kilometer, indien deur-tot-deur reistijd met de trein minder dan 150% bedraagt van die per vliegtuig. Dit is een doeltreffende maatregel om vliegreizen om te zetten naar treinreizen. We herzien dit beleid regelmatig om onze ambities verder te vergroten.

Daarnaast hanteren we een specifiek klimaatbudget voor Antea Group Nederland, dat werknemers aanmoedigt bewuster en anders te reizen. Aangezien treinreizen vaak duurder zijn dan vliegen, bieden we een ruimer budget voor treinreizen en voorzien we de medewerkers van een NS-businesscard. We hanteren een flexibel thuiswerkbeleid, stimuleren vergaderingen via Teams en voorzien onze collega's van passende uitrusting om productief te kunnen werken tijdens treinreizen.

We evalueren ons mobiliteitsbeleid regelmatig om te identificeren waar we verdere verbeteringen kunnen aanbrengen.