In Nederland zijn de komende jaren veel bruggen en sluizen toe aan vervanging of renovatie. Door Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen bieden we een oplossing voor deze opgave en geven we tegelijkertijd invulling aan de klimaatdoelstellingen. IFD is een vorm van bouwen waarbij interfaces tussen bouwdelen en onderdelen van bruggen en sluizen worden gestandaardiseerd.

Gestandaardiseerde interfaces

IFD staat voor werken met gestandaardiseerde interfaces die fabrieksmatig zijn geproduceerd, snel aangebracht kunnen worden en geschikt zijn voor hergebruik. De bouw van beweegbare bruggen wordt hierdoor dus goedkoper, circulair én efficiënter. Niet alleen kan tot 15 procent worden bespaard op de bouw- en onderhoudskosten van bruggen, maar ook de bouwtijd en de verkeershinder worden beperkt. Bovendien vallen de CO2-emissies lager uit in vergelijking met de bestaande werkwijzen.

NTA 8086

De NTA 8086 (Nederlands Technische Afspraak) schrijft de standaardisatie van verbindingen en maatvoering van de raakvlakken voor. De eerste versie van de NTA 8086 voor beweegbare bruggen is in april 2019 gepubliceerd. Antea Group hielp mee aan de ontwikkeling van de NTA, samen met wegbeheerders, bruggenbouwers, bouwbedrijven en andere ingenieursbureaus waarbij gebruik is gemaakt van beproefde technieken.

Bouwproces versnellen

George Bitter is ingenieur en expert op het gebied van kunstwerken bij Antea Group. Hij legt uit waarom Antea Group meedoet aan de ontwikkeling van de NTA: "Wij vinden de ontwikkeling van de NTA belangrijk, omdat we een aantal belangrijke voordelen zien. Door het invoeren van de NTA kun je het bouwproces versnellen. Ander voordeel is dat je de kwaliteit van een brug op deze manier kunt standaardiseren.

Voordelen in kosten, kwaliteit maar ook beheer en onderhoud. De bruggen zien er zo het zelfde uit. Iemand die onderhoud pleegt, weet hoe de brug eruit ziet qua aandrijving en constructie. Alle bruggen hebben dezelfde bedrijfs- en onderhoudsvoorschriften. Als grote speler op het gebied van beweegbare bruggen is het belangrijk op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen", aldus George.

 

Beluister het interview