“De tijd dringt," waarschuwt Richard Hendriks, projectmanager Digitale Ruimte bij Antea Group. Gemeenten moeten nú handelen om te voldoen aan de BRO-wetgeving. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een slechte score op de BRO ENSIA en komen ze hun wettelijke verplichtingen niet na. Bovendien moeten zij daarover verantwoording afleggen bij de jaarlijkse ENSIA-behandeling.

BRO-milieukwaliteit: Wat verandert er per 1 juli 2025?

Op deze datum wordt het domein milieukwaliteit toegevoegd aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Gemeenten zijn vanaf dan wettelijk verplicht om bodemonderzoeken aan te leveren. Dit betekent dat álle relevante gegevens over de milieukwaliteit van de bodem centraal moeten worden geregistreerd – transparant, volledig en tijdig. Deze overgang brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee, die gemeenten nu moeten aanpakken.

Aanleveren van BRO-gegevens: Meer dan een technisch vraagstuk

Het is een misvatting om te denken dat het aanleveren van BRO-gegevens puur een technisch probleem is. Het is slechts een deel van de opgave. De kern ligt in het organiseren van de samenwerking binnen de hele keten. Er moeten formele afspraken worden gemaakt tussen gemeenten, Omgevingsdiensten en Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD). Alleen dan kunnen gegevens tijdig en volgens de hoge IMBRO-kwaliteitsstandaard worden ingeleverd.

In de praktijk blijkt echter dat gemeenten hun taken voor 2025 nog niet formeel hebben vastgelegd. Bodemonderzoeken staan vaak in BIS-systemen zonder heldere structuur of overdracht.

Zonder duidelijke afspraken komt de uitvoering in de knel. Formele afspraken, inzicht in datastromen en goede samenwerking zijn minstens zo belangrijk als de techniek, benadrukt Caroline de Haan, senior-adviseur Digitale Ruimte bij Antea Group.

Zonder die ketenafspraken voldoen bronhouders niet aan de wet. Vertraging kan leiden tot ad-hoc invoer, inefficiënties en extra kosten.

Wat als je te laat bent?

Een vertraagde voorbereiding lijkt misschien onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. Als stakeholders uitgevoerde onderzoeken niet tijdig in de BRO kunnen raadplegen, ontstaat er een onsamenhangend proces met extra werkdruk en financiële gevolgen. Bovendien kunnen verkeerde of incomplete gegevens de besluitvorming van overheden en bedrijven bemoeilijken, met mogelijk suboptimale keuzes en hogere kosten als gevolg.

5 stappen om je nú voor te bereiden

Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om nú actie te ondernemen. Richard Hendriks geeft het volgende advies:

  1. Breng je datastromen in kaart
  2. Stel formele afspraken op met ketenpartners
  3. Wijs verantwoordelijkheden toe en leg deze vast
  4. Oefen met het aanleverproces en verbeter de datakwaliteit
  5. Zorg dat je voldoet aan de IMBRO-kwaliteitsstandaard

Antea Group biedt hierbij praktische ondersteuning: van het opstellen van afspraken tot het trainen van medewerkers en het borgen van kwaliteit op lange termijn.

Volg de BRO-workshop - en wees voorbereid

Wil je goed voorbereid zijn op 1 juli 2025? Volg dan de BRO-workshop. In één dagdeel of twee online sessies (2x2 uur) behandelen we onder andere:

  • De ins en outs van de BRO-organisatie en het domein milieukwaliteit.
  • Hoe je zelf een impactanalyse maakt voor jouw organisatie en welke afspraken je moet maken.
  • Hoe je de juiste vragen stelt om doelgericht voorbereid te zijn op tranche 5 van de BRO.
  • Hoe je de datastromen in kaart brengt.
  • Hoe je de kwaliteit van de data kunt verbeteren.

De workshop is interactief, praktijkgericht en speciaal ontwikkeld voor professionals binnen gemeenten en uitvoeringsdiensten.