Begin dit jaar startte Richard Hendriks bij Antea Group als senior adviseur. Hij werkt onder andere aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Hoe krijg je voor de BRO de juiste mensen aan tafel? Richard schreef er een blog over.

Het plaatsnemen aan tafel is het uitgelezen moment om echt even te gaan zitten en je verhaal te doen bij de juiste tafelgenoten. Alleen je moet er wel voor zorgen dat jij de tafel dekt. Kortom: zorg ervoor dat het juiste servies en tafelkleed op tafel ligt en dat je gasten een menu ontvangen met voor-, hoofd- en nagerechten waar zij van houden.

Hoe kom je aan tafel met BRO data? Oftewel: hoe organiseer je dat de data van de ondergrond juist en voldoende genuttigd wordt en dat je de maaltijd deelt met de juiste mensen?

Basisregistratie Ondergrond (BRO): ga voor impact

Om inzicht te krijgen in de ruimtelijke ontwikkelingen in een stad, dorp of wijk en om een toekomstbeeld te tonen met visualisaties van ontwikkelopgave op deze locaties wordt er aan die tafel gepraat over en geproefd van 3D modellen van de bovengrond.

Maar wat ik tot nu toe mis is de impact die we willen maken met gebruik van (3D) BRO data.  Ik vraag me af welke verandering gaat er plaatsvinden en wat is het effect daarop? En waarom mis ik nog teveel de ondergrond in 3D modellen, toepassing of uitwerking? Wat mij betreft moeten we dus voor (meer) impact gaan met 3D ondergrond data.

3D model: Hoe maak je impact?

Het maken van impact is een belangrijk onderdeel in het kookproces rondom het realiseren van een 3D model, Digital Twin of give it a name. Ik noem het hier een 3D model. En Ja, ik weet dat er verschillen zijn tussen Digital Twins en 3D modellen. Maar ik wil het graag begrijpelijk houden voor iedereen.

1: Inzicht

Veel organisaties zijn op zoek naar antwoorden op vraagstukken zoals klimaat en energietransitie. Om die vraagstukken goed te beantwoorden heb je een team nodig dat klimaat en energie gaat vertalen naar de hele organisatie. Daarin spelen data en het verbinden van data aan het vraagstuk een hele belangrijk rol. Ga op zoek naar welke personen van de verschillende domeinen je hierbij kunnen helpen en zet ze aan jouw tafel.

2: Dynamiek

Het is belangrijk om dynamiek te creëren. We moeten op zoek naar de urgentie die er toe doet voor de gemeente, de beleidsopgave en de burgers. Het proces in de ondergrond en de bovengrond moet gaan leven. We hebben informatie nodig van onze ondergrond. Zorg ervoor dat die informatie dan ook gekookt en geserveerd kan gaan worden.

3: Koers

Als je stap 1 en 2 hebt weet je ook wat belangrijk is en wat je nodig hebt. We moeten dus koers gaan zetten met elkaar. Blijf dus niet hangen in het uitwerken van (technische) plannen en softwarekeuzes, maar pak het ambitieus aan. Ik zie in enkele coalitieakkoorden mooie ambities geformuleerd waarin bij sommige zelf benoemd staat: Wij willen een 3D model van onze stad (zowel boven-als ondergronds). Kortom maak een masterplan en ga stappen maken rondom data gedreven werken.  Maak je menu dus gereed zodat het ook genuttigd kan gaan worden.

4: Impact

Na de eerste drie stappen willen we met elkaar iets maken wat er toe doet. We willen impact maken op de organisatie en onze maatschappij. Kortom kunnen we onze ambities en landelijke opgave invullen met data en dat ook nog eens visueel maken in een 3D ondergrond?
Kortom we moeten zorgen dat het naar méér gaat smaken.

5: Vertel je verhaal

Verhalen vertellen is al eeuwen oud. Mijn oma vertelde ons verhalen over de oorlog, over sprookjes en over het leven. Verhalen die in elke fase van ons leven verteld worden. Zo ook met het creëren van impact. Het is geen laatste stap maar bij iedere stap vertel je het verhaal. Werk dus bijvoorbeeld een opgave uit naar een 3D model. Vertel het verhaal aan de hand van iets tastbaars en laat het vooral smaken!

Met mij tafelen over de mogelijkheden?

Wil je eens verder praten over jullie specifieke situatie rondom 3D modellen van de ondergrond? Of kun je ondersteuning gebruiken bij een onderdeel van de BRO? Neem gerust contact met me op en ik zorg dat de juiste mensen aan tafel zitten met jou.