Antea Group is dit najaar een exclusieve samenwerking aangegaan met Textgain. Dit Vlaamse bedrijf ontwikkelt taaltechnologie op basis van Artificial Intelligence (AI). En dit kan ons werk een stuk makkelijker maken. Met PvE2Go - 'het slimste Programma van Eisen' - is de eerste applicatie een feit. En de volgende toepassing is al in ontwikkeling: de Eisengenerator AI. 

Textgain werd in 2015 opgericht als spin-off van de Universiteit Antwerpen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden tekst met behulp van computermodellen en artificiële intelligentie. De Textgain-oplossingen worden gebruikt door uiteenlopende bedrijven en organisaties. Zo zet de Vlaamse overheid de taaltechnologie – Natural Language Processing - van Textgain in om social media te screenen op desinformatie en haatspraak.

Volop kansen voor ons werkveld

Ook voor het werkveld van Antea Group biedt Textgain volop kansen, vertelt Alex de Vos (projectmanager Contracten en new business developer). “We hebben met Textgain meerdere innovatieprojecten opgestart.” Voor beide partijen was dit de aanleiding om een bredere samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. “Hiermee hebben we alles goed geregeld voor de projecten die we nu samen doen en in de toekomst nog gaan opstarten.”

Eisengenerator AI voor tenderprojecten

Deze samenwerking werpt z’n vruchten al af. Zo is een innovatieteam bezig met de ontwikkeling van de Eisengenerator AI. “Wij hebben een algoritme getraind dat object- en proceseisen voor infrawerken automatisch uit teksten herleidt en structureert. Zeker in tendertrajecten waarbij je soms uit tientallen documenten, van verschillende stakeholders, eisen moet ophalen zorgt de Eisengenerator voor tijdwinst én completere eisensets. We willen de tool inzetten voor onze eigen processen, maar ook klanten toegang geven.”

Dankzij de Eisengenerator heb je conflicterende eisen snel in beeld: zo kun je risico’s en faalkosten voorkomen.


Alex de Vos
Projectmanager Contracten en new business developer

Van test naar businesscase

De Eisengenerator is – achter de schermen – in meerdere projecten getest. Alex: “Uit onze testen blijkt dat de betrouwbaarheidsscore enorm hoog is. Het algoritme weet zelfs verborgen eisen uit teksten op te halen. Ook heb je dankzij de generator conflicterende eisen snel in beeld: zo kun je risico’s en faalkosten voorkomen.” 

PvE2Go

Naast de Eisengenerator werken wij aan andere toepassingen zoals het PvE2Go. Een tool waarbij algoritmes helpen om sneller tot een completer programma van eisen te komen voor complexe bouwprojecten. Alex: “Ook hiervoor geldt dat taaltechnologie arbeidsintensieve processen – zoals het doorlezen en analyseren van tientallen documenten – van ons overneemt. Zeker gezien de resultaten tot nu toe is dit een absolute verrijking voor ons werk.” 

Onze samenwerking opent de deur naar toekomstige innovaties en groei.


Guy de Pauw
CEO Textgain

De deur openen naar toekomstige innovaties

Ook Textgain heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met Antea Group. Guy de Pauw (CEO): “De synergie tussen onze expertise op het gebied van AI (Artificial Intelligence) en NLP (Natural Language Processing) en de marktkennis van Antea Group stelt ons in staat om innovatieve oplossingen te bieden die perfect aansluiten bij de behoeften van klanten. Onze samenwerking opent daarbij de deur naar toekomstige innovaties en groei.”