Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Expert Bouw

Deze maand feliciteren we Frank van Velsen als professional van de maand mei. Frank is expert Bouw binnen de businesslijn Bouw & Installaties met als standplaats Deventer. 

Businesslijndirecteur Vincent Laracker: “We kennen Frank als een trotse en bevlogen expert die staat voor zijn advies.

Onze klanten waarderen Frank om zijn kennis en kunde en commitment aan de projecten.


Vincent Laracker
Businesslijndirecteur Bouw & Installaties

Wat is je functie bij Antea Group?

‘’Ik ben in 2007 begonnen als adviseur werktuigbouwkundige installaties en sinds 2019 heb ik de functie expert Bouw. Mijn werkzaamheden zijn altijd gerelateerd aan een gebouw. Zoals de architect zijn gebouw ontwerpt, start met het ontwikkelen van een idee naar een schets en het eindresultaat steeds gedetailleerder ontstaat. Zo ben ik de architect van de installaties die in dat gebouw worden geïntegreerd. Het is dus belangrijk dat er veel afstemming is tussen architect, constructeur en de installatie adviseur. Het is heel leuk om in al deze fases betrokken te zijn bij het project.

Zodra een project begint met een schetsontwerp probeer ik mij voor te stellen hoe het eindresultaat eruitziet. Als het ware wandel ik in gedachten door het te ontwikkelen gebouw en stel ik me voor hoe dat gebouw gebruikt wordt door een beheerder en bezoekers. Dat geeft mij de inspiratie voor het toepassen van een geschikt installatieconcept. Ik probeer altijd een installatie te ontwerpen die door bezoekers niet of nauwelijks wordt opgemerkt, maar tegelijk wel een prettig comfort en laag energiegebruik biedt.

In de ontwikkelingsfase is er vooral een beeldvorming; wat wil de opdrachtgever en wat komt er in het programma van eisen? Bij een voorlopig ontwerp wordt het programma van eisen vertaald naar een installatieconcept en worden capaciteiten bepaald. Verder in het project wordt er steeds meer aan de details gewerkt en wordt een installatieconcept een concreet voorstel. Een traditionele werkvolgorde in die ontwikkeling is: Schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek of werkomschrijving, uitvoering, eerste oplevering, testfase en definitieve oplevering. Maar daar stopt het niet, gedurende de levensloop van een gebouw is er continu aandacht nodig voor de installaties in de vorm van onderhoud of functiewijzigingen. Het is leuk om ook in die fase betrokken te blijven bij het project.’’

Ik probeer altijd een installatie te ontwerpen die door bezoekers niet of nauwelijks wordt opgemerkt, maar tegelijk wel een prettig comfort en laag energiegebruik biedt.


Frank van Velsen
Expert Bouw

Aan welk project werk je nu en wat is daar bijzonder aan?

‘’Op dit moment is de bouw van een koelcel en vriescel net begonnen. In het voortraject heb ik met mijn collega’s het voorlopig ontwerp mogen uitwerken. Vervolgens hebben we in een bouwteam met architect, aannemer en installateur de detailengineering uitgevoerd en is het werk aan de aannemers overgedragen. De koelcel en vriescel worden gebruikt voor de opslag van medicijnen. De koelcel (5°C) en vriescel (-20°C) zijn beiden ongeveer 1000 m² en hebben een hoogte van 10 meter. Ze moeten aan allerlei eisen voldoen gerelateerd aan medicijnopslag. Er komen diverse zaken bij kijken zoals koeltechniek, regeltechniek, ventilatie maar ook verlichting, data, toegangscontrole, brandbeveiliging en sprinklerinstallatie. De bouw vindt plaats in een bestaand distributiecentrum waar ik met dezelfde collega’s al sinds 2014 bij betrokken ben. Sinds de oorspronkelijke nieuwbouw zijn er al diverse verbouwingen geweest en steeds zijn wij betrokken bij technische uitwerkingen en begeleiding van de projecten. Dat is een groot voordeel omdat we de geschiedenis van het gebouw kennen. Zo zijn we in staat om optimaal gebruik te maken van de beschikbare installatie, terwijl de huidige functies ook blijven voldoen aan de eisen. Het project zal in de zomer worden opgeleverd, en ondertussen komt de volgende klus er alweer aan.’’

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

‘’Als je met een team van collega’s een gebouw mag ontwerpen en het vervolgens daadwerkelijk mag bouwen waarbij je met verschillende vakgroepen samenwerkt, kan je met recht zeggen; dat heeft Antea Group maar weer mooi neergezet. Ik ben bevoorrecht om hieraan mee te mogen werken.’’

Neem vooral even een kijkje op onze vacaturepagina!