Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Kostenbewust en op zoek naar innovatie ontwikkelingen

Deze maand feliciteren we Franke Donker als professional van de maand april. Franke is projectingenieur binnen de businesslijn Data & Realisatie met als standplaats Heerenveen. Hij is Hoofd bedrijfsbureau voor Milieu Realisatie Noord.

Businesslijndirecteur Léon Verhoeven: “Als Hoofd van het bedrijfsbureau voor Milieu Realisatie Noord heeft Franke een belangrijke rol bij de calculatie en werkvoorbereiding. Franke is zeer kostenbewust en altijd op zoek naar innovatieve ontwikkelingen. Franke is de stille kracht in het team maar als hij er niet is, merk je dat direct.

Hoe is het om adviseur te zijn?

‘’Als Hoofd Bedrijfsbureau ben je de spil tussen de voorbereidings- en uitvoeringsfase binnen een bedrijf. Het werken als adviseur is erg dynamisch en afwisselend, er is geen dag hetzelfde. Samen met mijn collega’s van het bedrijfsbureau verzorgen wij kostprijsberekeningen en werkvoorbereiding voor uitvoeringswerken zoals bodemsaneringen en aanleg van vloeistofdichte voorzieningen. Als Hoofd bedrijfsbureau zorg ik er verder voor dat nieuwe aanbestedingen in de markt gevolgd worden, het verzorgen van de planning van calculatie/werkvoorbereiding en ben ik eindverantwoordelijk voor de kostprijsbepaling van de werken.’’  

Franke is een belangrijke sleutelpersoon om onze projecten slimmer, innovatiever, duurzamer en daarmee zeer concurrerend aan te bieden en vervolgens uit te voeren.


Léon Verhoeven
Businesslijndirecteur Data & Realisatie

Aan welk project werk je momenteel? En wat is er bijzonder aan?

‘’Ik werk aan diverse projecten tegelijkertijd. Variërend van kleine bodemsaneringen van één dag tot de bouw van een compleet tankstation inclusief bijbehorende technische installaties. Ik licht een tweetal projecten kort toe.

Een mooi innovatief project is het reinigen van een beluchtingsbassin voor het Wetterskip Fryslân wat afgelopen januari 2021 is uitgevoerd. De standaard oplossing is het bassin ‘in den natte’ ontgraven en het verontreinigd materiaal afvoeren. Dit moest anders kunnen. Wij vonden het een mooie uitdaging dit te onderzoeken. Zelf ben ik hier actief mee bezig geweest en kwamen we uit op een aanpak waarmee wij in het bassin met een cutterzuiger bagger opzuigen. Via de zuiger wordt materiaal in een hydrocycloon gepompt. Deze installatie scheidt het materiaal on-site in een slibfractie, een ‘steekvaste’ fractie zand en grof residu (afval). Onze opdrachtgever was enthousiast en denkt erover na om deze techniek ook op andere RWZI’s in het zetten, zeker omdat deze werkwijze duurzamer en voordeliger is.

Het tweede project die ik graag wil benoemen is de bouw van een Shell Express tankstation aan de N235 te Amsterdam. Door de reconstructie van de N235 wordt het bestaande tankstation in de toekomst gesloopt. Momenteel is de bouw volop bezig. Wij treden hier op als hoofdcontractor dus alle werkzaamheden (civiel, pomp- en tankinstallatie, elektrotechnische installatie en luifelbouw) verzorgen wij in samenwerking met vaste subcontractors. Voor dit project maken we ook gebruik van onze eigen specialisten die we in huis hebben (geohydrologen, constructeurs, etc.). In de zomer zal het tankstation volledig operationeel zijn.’’

Het werken als adviseur is erg dynamisch en afwisselend, er is geen dag hetzelfde.


Franke Donker
Projectingenieur Data & Realisatie - Hoofd bedrijfsbureau

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

‘’Antea Group is een bedrijf dat zich volop inzet op innovaties. De wereld verandert in rap tempo. Ook vind ik het waanzinnig om te zien hoeveel kennis we met elkaar in huis hebben en klanten optimaal kunnen ontzorgen op allerlei vakgebieden. Verder krijg je binnen het bedrijf voldoende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.  Ik werk daarom met veel plezier bij Antea Group.’’