Luister nu de podcast Beweegbare Bruggen van Antea Group. Het waterrijke Nederland telt honderden beweegbare bruggen. Ze zijn van cruciaal belang voor de mobiliteit op het land én het water. Het maatschappelijk belang & de problematiek: Van financiële perikelen en de toename van het verkeer dat gebruik maakt van de bruggen tot aan circulariteit en hittestress, het komt allemaal aan bod.

Onder leiding van podcast-host Geert Roovers gaan diverse experts in gesprek over diverse aspecten rondom beweegbare bruggen. In totaal bestaat deze podcast uit 5 afleveringen.

Aflevering 4 - Talking Assets: kunstwerken die zélf vertellen wat ze nodig hebben

Een storing van een beweegbare brug oplossen nog voordat die ontstaat? 

In deze aflevering zoomen we met Sander Jussen (projectingenieur Kunstwerken) & Miguel Calor (adviseur Asset Management) in op dit slimme concept. Want het tijdperk van deze slimme techniek is aangebroken: kunstwerken kunnen zelf tijdig afwijkingen signaleren en hun restlevensduur voorspellen. Het concept moet de beschikbaarheid én de betrouwbaarheid van bruggen en viaducten vergroten. Zeker nu veel kunstwerken op leeftijd raken.

Hoe? Met sensoren verzamelen we data van beweegbare bruggen. Deze data vormen het uitgangspunt voor actuele informatie over het onderhoud of voor eventuele vervanging van bepaalde onderdelen. 

Gemeente Haarlem heeft een pilot gedaan met Talking Assets. Dit concept is veelbelovend volgens Jan Pieter Bal (domeinmanager Kunstwerken en Oevers van de gemeente Haarlem): “Met deze techniek weten we hoe de bruggen zich gedragen en kunnen we storingen op voorhand signaleren”. 

Luister de hele aflevering via jouw favoriete platform. Of sla de podcast op en luister hem later. Spotify:

Of luister via Apple podcast of Google Podcast

Ontdek meer over deze podcast