Amsterdam Centraal wordt ingrijpend verbouwd. Van bredere perrons, een vernieuwde Oosttunnel tot een ondergrondse fietsenstalling: onze ingenieurs maken deze plannen technisch mogelijk. Een uitdaging die vraagt om slimme engineering en feilloze afstemming tussen ontwerp en uitvoering. Want terwijl er gebouwd wordt, blijven de treinen gewoon rijden.
Groei reizigers vraagt om verbouwing
Amsterdam Centraal verwerkt nu dagelijks 200.000 reizigers, maar bereidt zich – met de komst van het Hoogfrequent Spoor – voor op een groei naar 275.000 in 2030. In opdracht van ProRail wordt de komende jaren daarom volop aan het station gewerkt, onder meer aan de oostzijde. Hier worden de perrons verbreed, de Oosttunnel vergroot en onder het spoor komt een fietsenstalling met plek voor 8800 fietsen.
Van DO naar UO: van ontwerp naar uitvoerbaar plan
Antea Group speelt een centrale rol in de engineering van dit werk. “Strukton gaat het bouwen,” zegt Peter de Boer. “Zij hebben ons gevraagd om het Definitieve Ontwerp uit te werken tot een uitvoeringsontwerp. Dat betekent dat wij het ontwerp technisch uitdenken en bouwbaar maken. Van het berekenen van damwandconstructies, het inpassen van kabels en leidingen tot het engineeren van perronconstructies: alles moet kloppen, tot in detail.”

Gefaseerde uitvoering zonder verstoring
De werkzaamheden binnen dit project vinden plaats in vier fasen. In elke fase wordt één van de spoorbakken aangepakt: sporen worden verwijderd, bouwkuipen gegraven en funderingen gelegd voor nieuwe perrons en de fietsenstalling. Ondertussen blijft het station grotendeels in bedrijf. Peter: “Dit vraagt om een minutieuze afstemming tussen alle betrokkenen als het gaat om planning, ruimtegebruik en bouwlogistiek.”
Geen ruimte voor uitloop binnen een TVP
Voor elke fase wordt een Treinvrije Periode (TVP) van een maand ingeruimd. In die periode moet elk puzzelstukje passen: de planning is uitgedacht tot op het halve uur. “In elke TVP worden heel veel werkzaamheden verricht die ook weer zijn opgedeeld in stappen,” zegt Peter. “Ons werk stopt dus niet bij ontwerpen en berekenen. We kijken continu: kan het zo gebouwd worden? En hoe sluit elke fase naadloos aan op de volgende?”

Van ontwerp naar uitvoering: elke keuze telt
Antea Group zet een team van 20 specialisten in, waaronder constructeurs, ontwerpers en projectleiders. Om grip te houden op al die duizenden ontwerp- en uitvoeringskeuzes werkt het team binnen een Bouwinformatie Model (BIM) Peter: “Dat brengt alle disciplines samen, van civiele techniek tot architectuur. Het voorkomt fouten, maakt de planning visueel én zorgt ervoor dat alles in 3D klopt. Dit draagt bij aan een soepele uitvoering.”
Tijdelijke constructies voor stabiliteit
Een extra uitdaging vormen de tijdelijke constructies. “Sommige historische kapconstructies moeten tijdelijk worden ondersteund terwijl wij de funderingen vervangen,” zegt Peter. “Daarvoor ontwerpen we hulpconstructies die het gewicht opvangen. Ook tijdelijke perrons en bouwkuipen integreren we slim binnen de beperkte ruimte van het station, zodat het werk veilig en efficiënt kan doorgaan.”
Precisiewerk in bouwlogistiek
Ook de bouwlogistiek is topsport. Bouwmaterialen worden ’s nachts per spoor aangevoerd en via een speciaal ontworpen kraanbaan – deels gefundeerd op de bestaande stationsconstructie – op hun plek in de spoorbak gebracht. “Deze kraanbaan alleen al is een technisch hoogstandje,” zegt Peter. “Hij moet herbruikbaar zijn in de volgende fasen. Maar elke spoorbak is nét weer anders, dus het blijft passen en meten.”






Slim vakwerk voor kabels en leidingen
Een andere innovatieve oplossing is de kabel- en leidingengang. Naast de huidige Oosttunnel – die onder het station zit – lopen talloze kabels en leidingen, precies op de plek waar de tunnel verbreed wordt. Peter: “Om deze infrastructuur tijdelijk op te vangen, ontwierpen we een stalen vakwerk van zeventig meter, waarin alle kabels en leidingen veilig zijn opgehangen. Zo kunnen we de tunnel eromheen slopen en opnieuw opbouwen.”

Impact op de toekomst
De eerste grote TVP vond plaats in april 2025. Inmiddels bereiden we de volgende fase voor, gepland voor 2026. “Voor iedere techneut is dit een prachtige uitdaging,” vindt Peter. “Er gaat veel denkwerk in zitten, de technische uitdaging is enorm. Elk detail telt en bepaalt mee hoe Amsterdam Centraal straks klaar is voor de toekomst. Wie wil daar nou níét aan bijdragen?”
Meer weten over dit project?
Neem dan contact met mij op.
