Van provincies en gemeenten tot bedrijven en verenigingen: in Nederland maken veel organisaties zich hard voor duurzame ontwikkeling. Vanuit onze eigen duurzaamheidsambities als ingenieurs- en adviesbureau willen wij onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners stimuleren én inspireren bij dit verduurzamen. Daarom hebben we de jaarlijkse Antea Group Duurzaamheid Award in het leven geroepen. Een prijs voor de organisatie die zich in onze ogen onderscheidt op het gebied van duurzaamheid qua vooruitstrevendheid, kennisdeling en intrinsieke motivatie.

VP Capital

Vorig jaar won VP Capital de allereerste editie van de Antea Group Duurzaamheid Award. Zij behoorde tot de Top 3 genomineerden en na een interne stemming behaalde zij maar liefst 66% van de stemmen. 

Dit jaar reiken we voor de tweede keer de Antea Group Duurzaamheid Award uit. De winnaar ontvangt de Antea Group Duurzaamheid Award én krijgt een boom in ons eigen bos: landgoed Alvershool bij Nuenen.

Genomineerden Duurzaamheid Award 2023

 

Rijkswaterstaat (SBIR Team)

Rijkswaterstaat wil in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken. De ambitie om circulair te werken geldt ook voor het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. Binnen Rijkswaterstaat maakt het team Strategic Business Innovation Research (SBIR) zich hard om van deze ambitie werkelijkheid te maken. Met Closing the Loop is het eerste circulaire viaduct van Nederland een feit. Het SBIR-team neemt daarbij de rol van onvermoeibare aanjager op zich en verbindt de betrokken partijen binnen Rijkswaterstaat en daarbuiten. Als onmisbare intermediair tussen vele stakeholders en belangen gaat het SBIR-team van Rijkswaterstaat met succes waardevernietiging van bestaande kunstwerkonderdelen tegen.

Van Wijnen

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft een duidelijke ambitie waar het duurzaamheid betreft: in 2030 wil het bedrijf een volledig energieneutraal en circulair productieproces van woningen hebben. 

Het idee hiervoor werd tien jaar geleden geboren, in een tijd dat de bouwsector met stevige tegenwind te maken had. Dat weerhield Van Wijnen er niet van om fors te investeren in een volledig nieuwe fabriek voor het concept Fijn Wonen. Sinds anderhalf jaar worden hier prefab woningen geproduceerd die gekenmerkt worden door gebruik van duurzaam beton, het volledig ontbreken van bouwafval en het feit dat de woningen in de toekomst ook weer volledig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Met energieneutrale woningen bouwt Van Wijnen aantoonbaar aan duurzaamheid.

HVC

HVC – afkorting van HuisVuilCentrale – is een duurzaam energie- en afvalbedrijf in het westen en midden van Nederland. Het bedrijf is de afgelopen jaren getransformeerd van restafvalverbrander tot leverancier van gerecyclede grondstoffen en duurzame energie. Van plastic tot papier: steeds meer ‘afval’ krijgt bij HVC een volgend leven als grondstof voor iets nieuws. 

Daarnaast levert HVC duurzaam opgewekte energie aan gemeenten en inwoners. Zo wordt GFT omgezet in groen gas en wordt de warmte van eigen installaties gebruikt om gebouwen en woningen te verwarmen. Ook worden zon en wind optimaal benut en wordt aardwarmte ingezet om de energievoorziening verder te verduurzamen. HVC adviseert energiecorporaties en is betrokken bij tientallen duurzame energieprojecten.

De winnaar wordt bekend gemaakt rond november 2023.

Voor meer informatie

We zijn Antea Group en haar medewerkers zeer dankbaar voor deze mooie erkenning!


Guus van Puijenbroek
Directeur VP Capital