Dat mensen in volle gezondheid 100 jaar worden, is op een aantal plekken in de wereld niet uitzonderlijk. Onderzoekers kijken met interesse naar deze zogenoemde Blue Zones, en ook in ons land is er belangstelling. Zo wordt er in Utrecht momenteel een ’gezonde’ wijk gebouwd en in het Friese dorp Bakkeveen inspireert huisarts Jon Brouwers de inwoners het roer om te gooien. „We willen het gezondste dorp van Nederland worden.”

Eerste Blue Zones-festival in Nederland

20 juni wordt er voor het eerst in Nederland een Blue Zones-festival georganiseerd. Daar zullen de verhalen van de ontdekker Michel Poulain en de Amerikaanse onderzoeksjournalist Dan Buettner centraal staan, die met een team wetenschappers en demografen vijf plekken op de wereld in kaart brachten waar mensen uitzonderlijk gezond en lang leven: het Griekse eiland Ikara, het Japanse eiland Okinawa, het bergachtige deel Ogliastra van Sardinië, de regio Nicoya Peninsula in Costa Rica en de gemeenschap Loma Linda in Californië.

Gezonde openbare ruimte

Lisanne Dierdorp en Amanda Jacobs, werkzaam bij het ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, zijn twee van de sprekers op het festival. De collega’s zijn al enkele jaren bovenmatig geïnteresseerd in wat er op deze bijzondere plekken in de wereld gebeurt en hoe je dit naar een gezonde openbare ruimte kunt vertalen.

„Het is belangrijk Blue Zones in Nederland te ontwikkelen, maar de situatie is hier wezenlijk anders. Op Sardinië leven de mensen buiten, komen ouderen op straat bij elkaar. Bovendien krijgen mensen daar volop natuurlijke beweging, al is het maar omdat er heuveltjes zijn op weg naar huis.”

„Of neem de Japanse eilanden, daar zijn nauwelijks tafels en zitten mensen op de grond. In Nederland zijn we verwend, gaan we voor het gemak en hebben we onze telefoon in plaats van de gemeenschap. Dat maakt het lastiger. Maar het is nog een ontdekkingstocht en we merken aan alles dat het bruist. Daar moeten we iets mee, daarom slaan we de handen ineen met gemeenten, projectontwikkelaars en huisartsen.”