Ga naar hoofdinhoud
Smart Solutions
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Smart Solutions: onmisbaar in de vervangings- en de renovatieopgave

Sensoren die viaducten 24/7 monitoren, algoritmes die automatisch schades herkennen, algoritmes die duurzamere ontwerpen maken. Door beheerkennis, nieuwe technologie en data-science te combineren, helpen wij assetmanagers om hun areaal slimmer, efficiënter en effectiever te beheren. En deze smart solutions zijn hard nodig: zeker gezien de vervangingsopgave die voor de deur staat.

Viaducten, bruggen, waterwerken: duizenden assets bereiken de komende jaren het einde van hun levensduur. Hiermee verschuift de focus van nieuwbouw naar beheer, onderhoud én vervanging van bestaande infra. Met deze enorme opgave is niet alleen een miljardeninvestering gemoeid, maar ook ontzettend veel specialistische kennis: inspecteurs, ontwerpers, constructeurs en adviseurs. Daarnaast vraagt het om verregaande samenwerking tussen marktpartijen, beheerders en stakeholders.

Technische kennis wordt schaars

Bijkomende uitdaging is dat juist specialistische kennis de komende jaren steeds schaarser wordt. Dit betekent dat we straks meer moeten doen, met minder mensen. Daarom investeren we bij Antea Group volop in de ontwikkeling van smart solutions: oplossingen - op basis van nieuwe technologie en data - die je als beleidsmaker, beheerder of gebruiker in staat stellen om budgetten en capaciteit zo slim mogelijk in te zetten.

De Smart Bridge

De Smart Bridge laat zien wat nieuwe technologie kan betekenen. Door kunstwerken met sensoren uit te rusten, meten we op basis van real-time informatie wat de werkelijke restlevensduur is van een kunstwerk. En of er meer restlevensduur inzit dan je op basis van de theorie mag verwachten. Deze inzichten leiden tot substantiële besparingen en helpen je om renovaties  of vervangingen beter te plannen. Het Smart Bridge-concept passen we inmiddels toe in meerdere gemeenten.

Automatische schadebeeldherkenning

Automatische Schadebeeldherkenning (Winnaar van de Vernufteling 2021) is nog zo’n concept waarmee we al volop experimenteren. Bijvoorbeeld bij de Muiderspoorbrug bij Weesp. Hier brachten we met een inspectiedrone de constructie in beeld. Binnen 48 uur beoordeelde een speciaal daarvoor getraind algoritme alle 10.000 beelden op schades zoals corrosie, degradatie en coatingproblemen. Deze zijn vervolgens in een 3D-model (digital twin) van de brug gezet. Een adviseur stelt op basis van deze data vervolgens een onderhoudsadvies op.

Sneller inspecteren, experts gerichter inzetten

Deze aanpak verkort het inspectieproces van gemiddeld vier weken naar twee weken en vergroot de kwaliteit van het inspectieproces. Maar de grootste winst zit ‘m in de inzet van de specialist. Die hoeft niet meer één voor één al die schadebeelden door, maar kan dankzij het voorwerk van het algoritme focussen op z’n analyse en de oplossingen. Zo helpt nieuwe technologie om schaarse advieskracht in te zetten waar die écht van meerwaarde is.

Meer weten over Smart Solutions?

Meerdere Smart Solutions zijn de pilotfase inmiddels ontgroeid. En we ontdekken graag samen met jou wat een smart solution voor jouw opgave kan doen. Wil je meer weten over de toepassing en de voordelen ervan? We vertellen je er graag meer over.

Meer informatie of een offerte aanvragen?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over Smart Solutions?

Neem contact met ons op.

Dennis Jansen
Stel een vraag