Door kunstmatige intelligentie toe te voegen aan parametrisch ontwerpen zijn wij in staat om geautomatiseerd te optimaliseren. Het ontwerpproces gaat hiermee van maanden naar uren. Tijdens de Online Friday van 31 maart ging onze collega Gerjan Dorgelo, adviseur vakgroep Kunstwerken, op deze nieuwe aanpak in. Op deze pagina kun je het webinar terugkijken.

De Online Friday wordt georganiseerd door digiGO BIM Loket, onafhankelijk platform voor digitaal samenwerken in de Gebouwde Omgeving.

Genetisch ontwerpen

Voor een constructeur wekenlang rekenwerk, voor een algoritme een kwestie van uren. Op basis van kunstmatige intelligentie (AI) bouwt Antea Group een nieuwe generatie ontwerp-tooling: genetisch ontwerpen. Wij hebben een genetisch algoritme ontwikkeld voor het automatisch optimaliseren van funderingsontwerpen en gebruiken AI bij het verbeteren van damwandontwerpen. De resultaten zijn verbluffend.

Door AI toe te voegen aan parametrisch ontwerpen zijn wij in staat om geautomatiseerd te optimaliseren.  De computer kiest met AI steeds ‘slim’ een variant waarmee het parametrisch ontwerp wordt aangestuurd. Binnen één dag worden zo duizenden, steeds betere, varianten doorgerekend tot uiteindelijk het meest optimale ontwerp.

De verbeterrichting is hierbij vooraf te bepalen. Er kan gezocht worden naar het meest voordelige ontwerp, maar ook naar een ontwerp waarbij minder grondstoffen worden gebruikt, hetgeen duurzamer is.