Eerder dit jaar organiseerden wij samen met de gemeente Leiden de Groene ontwerpwedstrijd ‘Van een Lei’en dakje’. De winnaars zijn nu bekend en hebben hun prijs in ontvangst genomen! Klaas Jansma is de winnaar van de bewonerschallenge met een ambitieus plan voor het vergroenen van daken door middel van een combinatie van vegetatie, waterschalen én een circulair watersysteem. Nisreen Alallan en Alaa Zitoni hebben gewonnen met hun voorstel voor het vergroenen van het Lipsius gebouw in Leiden. Dirk Roosendaal won met zijn ontwerp voor het gebouw The Smart Building van The Field in Leiden.  

Over de Groene ontwerpwedstrijd

Om Leiden een leefbare stad te houden, moet er ingespeeld worden op het klimaat en op de toekomst. Er zijn al vele mooie initiatieven genomen in de gemeente Leiden. Met deze ontwerpwedstrijd zijn veel ideeën opgedaan om de zogenoemde ‘vijfde gevel’ beter te benutten. Erg waardevol dus!

De Jury van de Groene Ontwerpwedstrijd ‘Van een Lei’en dakje’ bestaat uit de volgende leden:

  • Ashley North, wethouder Klimaat, Mobiliteit en Financiën van gemeente Leiden
  • Lodewijk Hoekstra, oprichter en eigenaar van NL Greenlabel
  • Vincent Laracker, businesslijndirecteur Bebouwde Omgeving Antea Group

Platte daken vergroenen

Het ontwerp van Klaas Jansma, de winnaar van de bewonerschallenge heeft als doel het bevorderen van de biodiversiteit, het bufferen van regenwater en het verduurzamen van de omgeving. Het concept is overtuigend onderbouwd. De jury zegt hierover: “het concept van dit ontwerp getuigt van een sterke visie op het integreren van groene elementen in stedelijke omgevingen. Het bevat innovatieve elementen, zoals de automatisch bijgevulde waterschalen. Een toekomstgerichte benadering van het ontwerp!” 

Installatie van verticale groensystemen op kantoorgevel

Nisreen Alallan en Alaa Zitoni benadrukken de potentie van het kantoorgebouw Lipsius in Leiden. Dit gebouw wordt momenteel als visuele onderbreking ervaren. Het gebouw heeft potentie als infrastructuur voor groene daken en de inzenders stellen voor om het te transformeren tot een duurzaam gebouw, met aandacht voor milieu-, economische en sociale aspecten. Jury: “De inzending toont een lovenswaardige inspanning om een bestaand gebouw te transformeren tot een groene en duurzame ruimte, ondanks het vooruitzicht van definitieve sloop van het gebouw. Hier kunnen waardevolle lessen uit worden geleerd voor stedelijke duurzaamheidsinitiatieven in de toekomst.” 

Groen dak voor The Smart Building

Ondernemer en specialist in groene daken Dirk Roosendaal deed mee aan de wedstrijd en stelde voor een scala aan groene initiatieven uit te voeren op The Smart Building. Waaronder het plaatsen van zonnepanelen aan de gevels, en pallet moestuin aan de gevel en verticale vergroening op bepaalde delen van het gebouw. De jury zei hierover: “Het ontwerp, gebaseerd op het Triple B concept van Biodiversiteit, Bodem & Water en Beleving & Bewustzijn, belooft een veelzijdige aanpak voor het vergroenen van The Smart Building. Het ontwerp heeft speciale aandacht voor esthetiek, creativiteit, functionaliteit en duurzaamheid.”  

We zijn blij met alle inzendingen én de creatieve ideeën van de winnaars. Download de inzendingen en laat je inspireren! 

Bekijk hier de winnende inzendingen