Van een oude coatingvloer met hoge jaarlijkse onderhouds- en herstelkosten naar een ijzersterke en robuuste polyurethaan cementvloer die inmiddels al vier jaar onderhoudsvrij is gebleken: de washal bij Hitachi Construction Machinery in Amsterdam is er flink op vooruitgegaan sinds Antea Group de vloer in 2020 een welkome upgrade heeft gegeven.

De wasruimte van Hitachi

Hitachi Construction Machinery is een vooraanstaande fabrikant van bouwmachines voor West-Europa. Op de productielocatie van Hitachi in het Westelijk Havengebied in Amsterdam worden onderdelen vanuit alle windstreken aangeleverd, die vervolgens geassembleerd worden tot hoogwaardige bouwmachines. Voordat deze machines hun weg naar de klant vinden, worden ze in de washal aan een laatste inspectie onderworpen en krijgen ze nog een uitgebreide wasbeurt.

Hoge herstelkosten door zware belasting

De voormalige coatingvloer in de wasruimte had zwaar te lijden onder de robuuste machines, die met hun rupsbanden de vloer teisterden. “De zware mechanische belasting van rupsbanden zorgde ervoor dat de coatingvloer steeds kapot werd gereden door kranen. Daardoor moest de vloer regelmatig hersteld worden en liepen de jaarlijkse herstelkosten steeds hoger op”, vertelt adviseur Rik Beekwilder. “Antea Inspection controleerde de vloeistofdichte vloer jaarlijks, tot deze uiteindelijk niet meer voldeed.”

IJzersterke vloer

Op advies van Antea Group liet Hitachi de oude coatingvloer in 2020 vervangen door een hoogwaardige en robuuste polyurethaan cementvloer. “We hebben deze vloer gerealiseerd omdat deze veel beter bestand is tegen de zware mechanische belasting van de rupsbanden”, vertelt Rik. “Voor extra stevigheid is de vloer bovendien ingestrooid met siliciumcarbide. Het resultaat is een ijzersterke vloeistofdichte vloer.”

Optimaal beschermd

Om de nieuwe vloer optimaal te beschermen, is deze daarnaast voorzien van een Containershield, een innovatie die eveneens door Antea Group is ontwikkeld. Deze lichtgewicht beschermplaat is gemaakt van gerecycled kunststof en kan dankzij z’n lage gewicht gemakkelijk worden verplaatst naar andere vloerdelen. Daarmee biedt de Containershield enerzijds optimale bescherming en anderzijds veel flexibiliteit.

Binnen drie jaar terugverdiend

De initiële investering in de nieuwe vloer was weliswaar hoger dan de jaarlijkse herstelkosten, maar nu de vloer inmiddels vier jaar ligt, blijkt het een uitstekende investering te zijn geweest. “De nieuwe vloer ligt er inmiddels al vier jaar en is al die tijd nog volledig onderhoudsvrij gebleken”, laat Rik trots weten. “Hitachi heeft de investering in de nieuwe vloer al binnen drie jaar terugverdiend, en dan te bedenken dat de vloer nog een veelvoud van deze periode mee zal gaan!”