In de duinen van Wassenaar is onlangs een bijzondere vondst gedaan. Tijdens werkzaamheden van drinkwaterbedrijf Dunea zijn de restanten van een boerderij met waterput ontdekt. Op basis van de eerste bevindingen, dateert deze put uit de vroege middeleeuwen. De vondst werd gedaan door archeologen van Antea Group die, zoals gebruikelijk, werkzaamheden in de duinen begeleiden.

Oudst bekende huisplaats Wassenaar

Deze vondst is uniek en de oudst bekende huisplaats in de gemeente Wassenaar tot nu toe. In een diepe laag in de bodem zijn verkleuringen in het zand en enkele scherven van aardewerk gevonden, die wijzen op de aanwezigheid van een boerderij. De restanten zijn gevonden op 4 meter diepte op een vroegere duintop. Het omvat een boerderij compleet met waterput en haardplaats.

De omvang van de opgraving is relatief klein, maar de vondsten zijn wel heel bijzonder. Voorheen zijn wel eens resten aangetroffen zoals vuursteen, scherven of botten in het duingebied, maar een huisplaats zoals deze is uniek.

Uitbreiding waterwinning

Waterleidingbedrijf Dunea is bezig de waterwinning uit te breiden. Programmamanager Kevin Joosten van Dunea: “Dit doen we zodat we onze alsmaar groeiende bevolking ook in de toekomst van onmisbaar drinkwater kunnen voorzien. Dat we precies op deze plek een oude waterput aantreffen maakt het extra bijzonder. Ook in die tijd wist men blijkbaar al dat er in de duinen schoon en betrouwbaar drinkwater te vinden is. Drinkwater is sinds mensenheugenis een kostbaar goed en is altijd de basis geweest bij het kiezen van een tijdelijke of permanente nederzetting.”

Archeologisch onderzoek

Antea Group is al sinds de start van dit project betrokken. Jori Colijn, projectmanager van Antea Group: “Voorafgaand hebben we archeologisch vooronderzoek verricht, in de vorm van een bureauonderzoek en verkennende boringen. Daarbij onderzoeken we of er op de plekken waar gegraven gaat worden, mogelijkerwijs archeologische vondsten kunnen worden gedaan. Toen de eerste schep in de grond ging, werden wij verantwoordelijk voor de archeologische begeleiding. Het project is al meer dan een jaar aan de gang, we hadden dan ook niet perse meer verwacht dat we nu, aan het eind van het project, nog op zo’n bijzondere vondst zouden stuiten.

Opgravingen van grote waarde

Deze ontdekking draagt bij aan het begrijpen van een periode in de geschiedenis van Wassenaar en Katwijk waar weinig over bekend is. Met name de periode tussen 300 en 700 na Christus. De kans er een huisplaats als deze wordt aangetroffen is niet zo groot, daarom is deze opgraving van grote waarde. De gevonden scherven en verkleuringen zijn zorgvuldig gedocumenteerd, gefotografeerd en beschreven. De scherven zijn naar een depot gebracht waar uitvoerig onderzoek wordt gedaan naar de datering van de restanten.