‘Alleen lukt niets, maar samen lukt alles’, dat is het motto van het Friese dorp Tijnje. Dit geldt zeker voor de komst van de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) die straks het kloppend hart wordt van het dorp. Een project waarbij Antea Group de voorbereiding én de bouw begeleidde.  

Een dorp voor doorzetters

Tijnje, dat is een dorp van doorzetters. Al in 2016 werkten de bewoners aan een plan om het dorpshuis, de scholen en de gymzalen samen te brengen in één duurzaam MFA. Dit was nodig: de oude voorzieningen waren aan vervanging toe. De aanloop kende wel de nodige uitdagingen. Gezien het grote aantal stakeholders – diverse verenigingen, stichtingen, plaatselijk belang en de gemeente - was het puzzelen om alle ideeën en wensen samen te brengen.  

Van documenten naar contract

Toch kwam het tot één plan voor een MFA dat onderdak biedt aan dorpshuis, basisschool, kinderdagverblijf en sportzaal. “Toen de plannen concreet werden en de financiering rond was, vroeg de gemeente Opsterland ons om het proces te structureren”, vertelt Jan Gerritsma, expert bij Antea Group. “Er was gaandeweg de jaren een enorme stroom aan documenten ontstaan. Wij hebben dit georganiseerd, geanalyseerd en vertaald naar aanbesteding en contractvorming.”  

Bouwbegeleiding

De aanbesteding werd gewonnen door Van Wijnen. Inmiddels begeleiden wij de bouw namens de gemeente. Als bouwbegeleider – met collega James Younan - is het voor Gerritsma de uitdaging om ervoor te zorgen dat de aannemer bouwt wat in het contract is afgesproken. Jan: “Het contract is de leidraad, maar wat vooraf is bedacht, werkt in de praktijk soms net even anders. Bijvoorbeeld omdat eisen anders worden geïnterpreteerd door de aannemer. En je ziet vaak dat er extra wensen komen van gebruikers: kunnen jullie misschien ook nog even…?” 

Het belangrijkste is om regelmatig op het werk te zijn en feeling te houden met het project. Dat is ook de filosofie van Antea Group.


Jan Gerritsma
Expert Bouw & Infra

Ingrijpen

Ook in dit project is er altijd dynamiek. Gerritsma: “Van Wijnen is een ervaren partij: veel bijsturen is niet nodig. Maar op sommige punten hebben we wel bijgestuurd. Zo zou de vrije hoogte in de sporthal niet zijn gehaald als we zonder kritische blik waren doorgegaan met de aanleg van de luchtbehandelingskanalen: die zouden op basis van de tekeningen te laag zijn gemonteerd. Ook op het gebied van dakbedekking en hemelwaterafvoer hebben we adviezen gegeven om zodoende samen met van Wijnen tot een beter resultaat te komen.” 

Feeling houden met het project

Gerritsma is van origine thuis in de bruggenbouw. “Maar of je nu de bouw van een brug of een MFA begeleidt: vaak kom je vergelijkbare uitdagingen en kansen tegen. Het belangrijkste is om regelmatig op het werk te zijn en feeling te houden met het project. Dat is ook de filosofie van Antea Group. Dit zorgt ervoor dat je goed in het project zit en kunt bijsturen voordat het echt fout gaat. En een discussie over meerwerk of een aanpassing verloopt gemakkelijker als je elkaar kent en weet wat je aan elkaar hebt.” 

Contact

Bijzonder aan dit project is dat het dorp letterlijk en figuurlijk meebouwt. Gerritsma: “Er zijn veel vrijwilligers betrokken: ook bij de bouw. Het is mooi om te zien hoe alles en iedereen met dit project meeleeft. Zeker omdat ik zelf in deze gemeente heb gewoond en de mensen ken. Voor hen wil je, binnen de middelen die beschikbaar zijn, iets neerzetten waarvan het dorp nog generaties lang plezier kan hebben. Daar draag ik vanuit mijn rol graag een steentje aan bij.”