Lunges, crunches en situps. Bewoners van de Utrechtse wijk Tolsteeg en Rotsoord kunnen vanaf nu hun work-outs in de buitenlucht doen. Wethouder Lot van Hooijdonk opende zaterdag 28 januari een calisthenicspark in het Tolsteegplantsoen. Het veldje werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group.

Je kon er al spelen, rennen of bootcampen. En vanaf nu is het in het Tolsteegplantsoen ook mogelijk om calisthenics  - een vorm van krachtsport - te doen. De komst van een calisthenicsveld was een lang gekoesterde wens van de wijkbewoners. Dankzij een subsidie van de gemeente Utrecht én de  financiële helpende hand van Antea Group kon dit bewonersinitiatief gerealiseerd worden.

Positieve impact

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group bestond vorig jaar 70 jaar. In het kader van het jubileumjaar én het 1001dagenplan ondersteunde het bureau in meerdere steden projecten die een positieve impact op de leefomgeving maken. Natasha Weitenberg, businesslijndirecteur van Antea Group: ‘Wij maken ons sterk voor leefbare en gezonde steden. Sporten in de openbare ruimte past daarbij. Toen dit initiatief op ons pad kwam, was die match snel gemaakt.’

Een mooi cadeau aan de stad

Met de financiële bijdrage van Antea Group kon het veldje gerealiseerd worden. Een prachtig cadeau aan de stad en een mooie aanvulling op het sportaanbod vindt wethouder Van Hooijdonk. ‘Sporten is gezond, sporten verbindt. Tegelijkertijd zien we de sportbehoefte van onze inwoners veranderen. Zo wordt er vaker gesport in het park of op de openbare weg. Daarom werken we met partners – zoals Antea Group - ook in de openbare ruimte aan een goed en inclusief sportaanbod. Dit initiatief past hierbij.’

Calisthenics is een sport waarbij je krachtoefeningen doet met je eigen lichaamsgewicht of met minimale apparatuur. De sport is hierdoor voor iedereen geschikt, ongeacht fitheid, leeftijd of ervaring. Dit werd tijdens het openingsfeest gedemonstreerd door enkele wijkbewoners. Onder leiding van een calisthenics-trainer werden met veel plezier de eerste squats, lunges en jumping-jacks gemaakt.