Stedelijke gebieden staan onder druk. Op het Future Green City World Congress in het Beatrixtheater Utrecht (23-26 september a.s.) wisselen duizenden internationale experts hun visies en ervaringen uit over het toekomstbestendig maken van steden. Collega's Benno Steentjes en Sjoerd Bodewes geven 25 september een sessie samen met de gemeente Haarlem over de aanpak van de verouderde wijk Meerwijk. In de sessie “Change Agent” vertellen ze je hoe beheer van de openbare ruimte de aanjager is van een aantrekkelijke leefomgeving, nu en in de toekomst. Want, dat naoorlogse woonwijken véél klimaatadaptiever, groener en gezonder kunnen worden ingericht, bewijst onze aanpak van de jaren 70 wijk Meerwijk in Haarlem.

Ons Groeipad Beheer Fysieke Leefomgeving helpt beheerders om die aanjagende rol in te vullen. Daarover vertellen we je graag meer op de gelijktijdige Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs Utrecht. De Vakbeurs is dé plek voor iedereen in Nederland die zich beroepsmatig bezig houdt met ontwerp, inrichting, onderhoud en/of beheer van openbare ruimte. Kom langs en laat je inspireren door onze collega's in stand 4.1.21 op woensdag 25 of donderdag 26 september.

De combinatie van een internationaal congres met de Vakbeurs biedt een unieke wereldwijde kennisuitwisseling in een festivalsfeer, gewoon hier in Nederland. Daar wil je bij zijn!

Hoe vaak gebeurt het nu dat er hier in Nederland wereldwijde experts op het gebied van de openbare ruimte, leefomgeving, groen, infra, bouw en water bij elkaar komen? Dit najaar: van 23 tot en met 26 september, is Nederland een week lang het epicentrum van leefbare, groene en toekomstbestendige steden met het Future Green City World Congress. De meer dan 150 sessies en sprekers uit 32 landen zorgen voor een wereldwijde impuls van groene en leefbare steden. Dat niet alleen, want gelijktijdig met dit internationale congres vindt ook de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats, waar Nederlandse beheerders, experts en organisaties hun kennis uitwisselen. Dat belooft een bijzondere kruisbestuiving en uitwisseling van ideeën te worden! En Antea Group is er ook.

Kennissessie Antea Group & Gemeente Haarlem tijdens congres

Beheer als change agent? Ja, want alle grote opgaven en transities moeten plaatsvinden in de bestaande openbare ruimte: klimaatrobuust maken, de energietransitie, vergroening, circulariteit en meer. Tegelijkertijd is in veel naoorlogse wijken de inrichting verouderd. Wegen, bruggen, riolering en groen naderen het einde van hun levensduur en zijn toe aan een grootschalige opknapbeurt; de reconstructie- en vervangingsopgave. Als beheerder ben je verantwoordelijk voor het duurzaam in stand houden van deze assets. Maar op een gegeven moment is groot onderhoud of vervanging nodig, net zoals bij je auto of kozijnen. Hoe hou je dan grip op alle opgaven en zorg je voor een toekomstbestendige inrichting?

Groeipad Beheer Fysieke Leefomgeving

Het Groeipad Beheer Fysieke Leefomgeving van Antea Group helpt beheerders bij de overgang van technisch/functionele instandhouding, naar sturen op bestuurlijke ambities en effecten van maatschappelijke opgaven. Om te werken aan een mooiere, betere, gezondere en groenere leefomgeving. Vaak begint dit groeipad met het samenbrengen van afzonderlijke beheer- en beleidsplannen in één document en één proces: een Integraal Maatschappelijk Beheerkader: IMBK. Dit biedt samenhang in kaders voor alle assets en koppelt deze aan maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven in de openbare ruimte. We combineren dit met assetsheets als ‘compacte assetmanagementplannen 2.0’ voor de uitwerking van het beheer, borging van budgetten én inzicht in concrete bijdragen van assets aan de doelen. Steeds meer gemeenten zetten ook de volgende stap naar Ontwikkelend Beheer, gericht op instandhouding én verbetering, met een gebiedsgerichte benadering en afstemming in de keten beleid - beheer - projecten. Dit leggen we vast in een Omgevingsprogramma Fysieke Leefomgeving met Assetsheets en Beleidsbladen. Beheer als change agent dus.

Toekomstbestendige wijk Meerwijk

Gemeente Haarlem schakelde Antea Group in voor de aanpak van de verouderde wijk Meerwijk. Het resultaat? Deze jaren zeventig wijk krijgt al het goede van een hedendaagse nieuwbouwwijk. Een groene, gezonde en klimaatbestendige wijk, die klaar is voor de toekomst en waar mensen ook de komende vijftig jaar nog met plezier wonen, werken en spelen! Benieuwd hoe we dat aanpakten, onze tips en valkuilen? Sjoerd Bodewes en Benno Steentjes vertellen je er alles over in de lezing ‘4.5 Veranderagent’ op het Future Green City World Congress 2024, op woensdag 25 september.

Nederlandse Vakbeurs Openbare Ruimte

Meer weten over het Groeipad en hoe ons smart asset platform GBI World jou als beheerder ondersteunt met een datagedreven aanpak? Praat met Gungor Arslan en Ruud van Hoek of één van onze andere collega's in stand 4.1.21 op de Vakbeurs Openbare Ruimte, op woensdag 25 of donderdag 26 september. Meld je aan en ga netwerken met denkers en doeners, uit Nederland én van over de hele wereld.

Zo wordt iedereen fan van beheer!