Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group en Cybe Construction presenteerden eind oktober 2018 een veelbelovende innovatie: een 3D-geprinte betonnen brug zónder wapening. Het gaat vooralsnog om een prototype, maar wel één die voor een revolutie in de bruggenwereld kan zorgen.

Dit artikel verscheen in vakblad OTAR

Ander bouw- en productieproces

"De techniek van 3D-printen zet de manier waarop we bruggen bouwen op z'n kop", voorspelt Auke Jan Andringa van Antea Group. "3D-printing zorgt voor een heel ander bouw- en productieproces. Een brugdeel is binnen een uur geprint. Het betonmengsel dat we gebruiken, heeft na 48 uur al negentig procent van de kracht die het moet hebben. Dit maakt het mogelijk om bruggen op locatie te printen. En je print altijd exact wat je nodig hebt: dit resulteert in minder afval. Al met al zorgt 3D-printing ervoor dat je goedkoper bouwt én forse CO2-reducties behaalt."

Vormvrijheid

Daar komt bij dat een printbrug zonder wapening nieuwe architectonische vormen mogelijk maakt. Auke Jan: "Omdat je geen bekisting en wapening gebruikt, heb je meer ontwerpvrijheid. Je kunt kiezen voor hele natuurlijke vormen, of voor een strakke lay-out: die printer print het wel. Zeker voor betonnen fiets- en voetgangersbruggen is dit interessant. Dankzij 3D-printen kun je op een betaalbare manier de vormgeving laten aansluiten bij het karakter van de omgeving."

Bekijk hier het hele artikel