12 maart 2019 - Wordt de vliegende auto een belangrijk onderdeel van de mobiliteitsoplossing voor onze steden? Als het aan Antea Group ligt wel. Het ingenieurs- en adviesbureau ondertekende 11 maart een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst met PAL-V, fabrikant van ’s werelds eerste vliegende auto. Het bureau dat wereldwijd actief is, wil de vliegende auto samen met PAL-V naar een hoger niveau tillen door de ontwikkeling van diverse voorzieningen die deze nieuwe vorm van mobiliteit mogelijk maken.

Grote impact

De PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) is een compacte tweepersoons ‘autogyro’ die zich over de weg én in de lucht kan verplaatsen. Een 'autogyro' is de veiligste en makkelijkste manier van vliegen die er is. Vliegen gaat veel normaler worden in de toekomst en dat gaat grote impact hebben op de infrastructuur, de openbare ruimte en het vastgoed in steden: het domein van Antea Group. Businesslijndirecteur Henri Deelstra: “Samen met PAL-V zetten we onze kennis en ons netwerk in om nieuwe producten, voorzieningen en infrastructuren te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het vergunnen, ontwerpen en realiseren van minivliegvelden of parkeergelegenheden aan huis.”

CEO Robert Dingemanse van PAL-V: “De persoonlijke vliegmobiliteit start nu, met een vliegende auto waarmee je buiten de stad vliegt en in de stad rijdt. In de toekomst gaan we ook met air-taxi’s binnen de stad van platform naar platform vliegen. Vliegen wordt veel normaler de komende decennia.”

Eerste toestellen al verkocht

In 2012 maakte PAL-V de eerste succesvolle testvluchten met de vliegende auto. In 2020 krijgt het eerste model de PAL-V Liberty, een licentie van de RDW en een vlieglicentie van EASA. Hiermee mag er in heel Europa maar ook daarbuiten in heel veel landen gereden én gevlogen worden in het toestel. De PAL-V is daarmee vanaf 2020 operationeel; de eerste ter wereld. Een deel van de reeds verkochte PAL-V’s is verkocht in Nederland. Deelstra: “Ook een aantal gemeenten heeft al interesse getoond in een pilot met de vliegende auto. Daarnaast zijn we momenteel in samenwerking met diverse overheden bezig een challenge te organiseren om de PAL-V in te zetten in hun werk.”

Oplossing voor het fileprobleem

De gezonde & leefbare stad van de toekomst is één van de thema’s waarmee Antea Group zich bezighoudt. Deelstra: “In 2050 woont 68% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Wij zien de vliegende auto als gamechanger in de interstedelijke mobiliteit en mogelijk als een belangrijk onderdeel van de oplossing voor het fileprobleem. Door samen met PAL-V goede randvoorwaarden en voorzieningen voor de vliegende auto te ontwikkelen, willen we de ontwikkeling van ‘personal air mobility’ versnellen én interessant maken voor het grote publiek.”

In juni te zien in Nederland

De PAL-V Pioneer Edition is 5 maart 2019 gepresenteerd op de Autosalon van Genève. Later dit jaar zijn PAL-V en Antea Group samen te zien in de stand van Antea Group op de PROVADA in Amsterdam. 

 

Voor meer informatie

Over Antea Group

Van stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen in Nederland sinds jaar en dag bij aan onze leefomgeving. We ontwerpen bruggen en wegen, realiseren woonwijken en waterwerken. Maar we zijn ook betrokken bij thema’s zoals milieu, veiligheid, assetmanagement en energie. Onder de naam Oranjewoud groeiden we uit tot een allround en onafhankelijk partner voor bedrijfsleven en overheden. Als Antea Group zetten we deze expertise ook mondiaal in. We combineren hoogwaardige kennis met een pragmatische aanpak. We maken oplossingen haalbaar én uitvoerbaar. We opereren doelgericht en met oog voor duurzaamheid. Zo anticiperen we op de vragen van vandaag en de antwoorden van de toekomst. Al meer dan 65 jaar.

Download hier het hele persbericht