Op woensdag 28 november 2018 organiseerden we samen met Provincie Gelderland de Smart Data Challenge. Vier teams met (GEO)-Data studenten zijn uitgedaagd om een oplossing voor een actueel vraagstuk te zoeken. Deze oplossing in de vorm van een applicatie moest zowel de participatie van de burger verhogen, als de provincie Gelderland van nuttige informatie voorzien.

Data combineren

In het statige provinciehuis in Arnhem werden de studenten en starters al vroeg in de morgen ontvangen. Nog onder de indruk van het provinciehuis kregen de deelnemers de opdracht voor de Smart Data Challenge 2018 te horen: welk inzicht krijg je in actuele vraagstukken, als je open data combineert? Dit inzicht kon gekoppeld worden aan één of meerdere van de vijf actuele vraagstukken: duurzaamheid, mobiliteit, energietransitie, vergunningverlening of sport.

Productontwikkeling

Aan het einde van de dag zijn de eindproducten gepresenteerd. Alle groepen zijn in staat geweest om een mooi product te ontwikkelen. De vier producten die zijn uitgewerkt: De sportafhankelijke routeplanner, SUNDA, Gelderland Runs, Buurt-swiper. Bij alle groepen werd creatief gebruik gemaakt van inventieve technieken, zoals: spraakbesturing, machine-learning, remote sensing, gamification en de link naar blockchain werd in het publiek snel gemaakt.

De jury, bestaande uit vier leden gecombineerd van de provincie en Antea Group, had een lastige beslissing te maken. Uiteindelijk zijn zij tot het unanieme besluit gekomen dat het groepje met de SUNDA applicatie had gewonnen. De SUNDA applicatie wil burgers met een geschikt dak voor zonnepanelen in contact brengen met mensen die hier geen geschikt dak voor hebben. Na aanschaf van de zonnepanelen, zien zij door middel van een applicatie hoeveel elektriciteit en daarmee opbrengst zij hebben gegenereerd. De kosten en opbrengsten worden geregistreerd door middel van blockchain technologie, wat de structurele tussenkomst van derden overbodig maakt. De winnaars hebben een professionele drone gewonnen. Gefeliciteerd!

Tijd voor de volgende stap?

Na de prijsuitreiking volgde een walking dinner en afsluitende borrel om te netwerken tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Al met al was de Smart Data Challenge 2018 een succesvolle dag waarna iedereen vol energie zat, nieuwe inzichten zijn gecreëerd, connecties zijn gemaakt en de basis voor vervolgstappen is gelegd.

Antea Group is altijd op zoek naar data specialisten. Zowel starters als ervaren specialisten. Kijk op onze vacaturesite voor vacatures of stuur een open sollicitatie.