“Erik wist dat zijn kennis voor ons interessant was maar ook dat het een zoektocht zou zijn voor wat betreft inzetbaarheid. Maar hij wist heel snel zijn toegevoegde waarde te bewijzen door constructief mee te denken in mogelijkheden. Daarnaast is hij creatief en denkt hij goed mee in het toepassen en analyseren van beschikbare (en nog te meten) data. Zijn handelen schijnt nieuw licht op zaken en zo bewijst hij zijn meerwaarde als adviseur sensor technologie en data”, aldus businesslijndirecteur Chris van der Veen.

Professional van de maand

Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Op voordracht van de businesslijndirecteuren wordt iedere maand een collega uitgeroepen tot Professional van de maand en in het zonnetje gezet. Aan het eind van het jaar wordt de professional van het jaar gekozen. De winnaar krijgt de mogelijkheid om een meerdaagse training te volgen passend bij zijn/haar ontwikkeling binnen het vakgebied. Ook bestaat de mogelijkheid dat één van de professionals wordt voorgedragen voor de landelijke Prins Friso Ingenieursprijs (voorheen Ingenieur van het jaar). 

Erik is werkzaam als Adviseur Data en Informatie binnen de businesslijn Data en Informatie in Heerenveen. Hij is onder andere betrokken bij DataSense waar hij beschikbare data analyseert en toepast.

Wat is je functie bij Antea Group?

Erik: “Mijn primaire taak binnen Antea Group is om te innoveren, met onder andere sensoren, data-analyse en eigenlijk alles wat maar een beetje technisch en interessant is. Creatieve en innovatieve oplossingen bedenken begint met een gezonde hoeveelheid out-of-the-box denken. Met mijn academische achtergrond in de technische natuurkunde heb ik vooral op abstract niveau leren denken en nooit specifieke domeinkennis opgedaan. Binnen dit ingenieurs vak heb ik dus nooit een box gekregen van waaruit ik out-of-the-box moet denken. En als ik één ding mee heb gekregen vanuit mijn promotieonderzoek, is het dat er altijd wel oplossingen zijn te vinden. Hoe gek de uitdaging ook.”

Hoe is het om adviseur te zijn?

“Erg gaaf en uitdagend! In de afgelopen twee jaar bij Antea Group heb ik met veel collega's gesproken die diep in de domeinkennis zitten en heel erg bekend zijn met de uitdagingen in hun vakgebied. Nadat ze mij met deze uitdaging introduceren kan ik bijdragen om naar geschikte oplossingen te zoeken. Vanaf dag één dat ik hier werk stel ik al vragen als "wat is GIS?", en "waarom heb je een peilbuis nodig?". Niet iedereen durft dat soort vragen te stellen aan doorgewinterde experts omdat het kan aanvoelen als een “domme” vraag. Ik laat me daardoor niet afschrikken, aan de andere kant betekent het dat de vragensteller een goede sparringpartner is om creatieve en innovatieve oplossingen mee te bedenken. Neem de tijd om deze vragen goed te beantwoorden en stel deze vragen dus ook zelf aan anderen!”

Beschrijf in het kort aan welk project je nu werkt en vooral wat er bijzonder aan is.

“Ik heb eigenlijk nooit één vast project. Gemiddeld heb ik ongeveer 1 of 2 grotere projecten waarin ik een technische innovatie daadwerkelijk verder uitwerk voor een klant. Daarnaast altijd meerdere “projectjes” waarin ik mensen, zowel intern als extern, kennis laat maken met een bepaalde innovatie en ze aanspoor om er daadwerkelijk een project van te maken. En daarnaast nog 5 tot 10 nieuwe lopende leads waar ik samen met domeinexperts kijk waar een innovatiebehoefte is en welke technieken er gebruikt kunnen worden. Al is het alleen maar om er dan achter te komen dat met de inzet van automatisering veel werk uit handen genomen kan worden zodat er meer tijd is om over innovatie na te denken. Recentelijk heb ik nog meegewerkt aan een mooi voorbeeld van innovatie in deformatiemetingen van kademuren. Kademuren, in bijvoorbeeld Amsterdam, zakken en verschuiven (deformeren) met enkele millimeters per jaar. Traditionele metingen hiervan zijn erg arbeidsintensief. Het idee was om met behulp van drones foto’s te maken van de kademuren en met een techniek op te bouwen om deze deformatie in kaart te brengen. Daar waar veel bedrijven dit ook geprobeerd hebben en stranden bij meet-nauwkeurigheden van centimeters, ben ik een stapje verder gegaan en heb een techniek ontwikkeld die wél tot op de millimeter nauwkeurig resultaat geeft!”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Mijn interesse is breed, maar Antea Group is nóg breder en diverser. Elke dag kom ik in aanraking met veel verschillende disciplines en bijbehorende uitdagingen. Het is voor mij erg leuk om met mijn achtergrond en creatieve geest mee te helpen met vraagstukken waarvan ik voorheen nog niet eens wist dat dat een ding was. Ik leer er enorm veel van en kan mijn kennis en kunde inzetten in praktische vraagstukken die daadwerkelijk een impact maken in deze wereld.”