Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Professional van de maand

Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Op voordracht van de businesslijndirecteuren wordt iedere maand een collega uitgeroepen tot Professional van de maand en in het zonnetje gezet. Aan het eind van het jaar wordt de professional van het jaar gekozen. De winnaar krijgt de mogelijkheid om een meerdaagse training te volgen passend bij zijn/haar ontwikkeling binnen het vakgebied. Ook bestaat de mogelijkheid dat één van de professionals wordt voorgedragen voor de landelijke Prins Friso Ingenieursprijs (voorheen Ingenieur van het jaar). 

Wineke is werkzaam als adviseur Vergunningen & Procedures binnen de businesslijn Contracten & Vergunningen in Capelle a/d IJssel. Zij is momenteel werkzaam als Omgevingsmanager voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wat is je functie binnen Antea Group?

Wineke: “Binnen Antea Group ben ik werkzaam als omgevingsmanager en trainer. Of zoals mijn kinderen het zeggen: “Mijn mama maakt dijken en zorgt door te bellen dat we niet overstromen. En ze is ook juf voor grote mensen”. Ik geef de interne training adviesvaardigheden en de externe training omgevingsmanagement (voor zzp-ers, aannemers en overheden). Daarnaast zit ik het bestuur van Athena, het vrouwennetwerk van Antea Group.”

Wineke is een van de trekkers van het 'community of practice' binnen omgevingsmanagement. Dit doet ze met veel plezier en weet hierin ook collega's te enthousiasmeren.


Ursula Blom
Businesslijndirecteur Vergunningen & Contracten

Hoe is het om adviseur te zijn?

“Elke dag is anders en het loopt zelden zoals ik mij het ‘s morgens had voorgesteld. In mijn rol als omgevingsmanager werk ik met veel verschillende mensen en de daarbij horende organisaties samen. Ik geniet van de bijzondere ontmoetingen en mooie gesprekken. Ik ben nieuwsgierig naar wat hen drijft, waarom zijn ze boos? Wat is hun belang? Waar kunnen we elkaar vinden? Daarbij krijg ik energie van de afwisseling in het werk. Van het opzetten van een strategie voor het gebiedsproces in Amsterdam-Noord tot keukentafelgesprekken met de lokale kaas- en klompenboer.”  

Beschrijf in het kort aan welk project je nu werkt en vooral wat er bijzonder aan is.

“Op dit moment ben ik werkzaam als omgevingsmanager in het project Gouwzee & Buiten IJ (en Durgerdam) bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het project maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Dit is een programma waarin het Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Het project bestaat uit een dijkversterking van 15 kilometer (in totaal) langs de Markermeerdijken, verdeeld over 5 verschillende deelgebieden (Volendam, Katwoude, Monnickendam, Schellingwoude en Durgerdam) en bevindt zich in de verkenningsfase. Het bijzondere aan dit project is dat voor elk deelgebied een aparte strategie bepaald moet worden. Zo is voor het centrum van Volendam een technische innovatie nodig en voor Schellingwoude moeten we bestuurlijk draagvlak creëren voor het opzetten van een gebiedsproces.”

“De Markermeerdijken beschermen 1.2 miljoen Noord-Hollanders tegen hoog water en ligt in een complexe omgeving. De Markermeerdijken zijn aangewezen als provinciaal monument, het gebied bevindt zich in het kwetsbare veenweidegebied, het gebied ligt naast een Natura 2000-gebied en er zijn zeer veel stakeholders. Daarnaast moet het project aansluiten bij de 33 kilometer lange dijkversterking welke (bijna) in uitvoering is langs de overige delen van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Genoeg uitdaging voor een omgevingsmanager!”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Omdat je kan worden wat je wilt! En als je niet weet wat je wilt, je geholpen wordt door je collega’s om daar helderheid in te krijgen. In 2008 ben ik begonnen als ecoloog bij de afdeling water, maar mijn passie lag toch meer in de interactie met mensen. Binnen het bedrijf heb ik mij kunnen ontwikkelen als omgevingsmanager en trainer. Zo komen mijn interesses in water en natuur en mijn plezier om met mensen samen te werken nu bij elkaar in mijn huidige functie.”