Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen: dat kenmerkt de Professional van de maand. Iedere maand wordt één van onze professionals in de spotlights gezet. Om onze waardering uit te spreken én als extra motivatie voor het goede werk dat ze doen. Deze maand: Frans den Hollander, projectingenieur.

Wat is je functie bij Antea Group

“Ik ben in 2014 als afstudeerder Civiele Techniek binnengekomen bij Antea Group bij de adviesgroep Kunstwerken. Na het afstuderen ben ik hier blijven werken als constructeur en tekenaar. Gelijktijdig ben ik toen gestart met een 3-jarige deeltijdmasterstudie in Amsterdam; de Master in Structural Engineering. Inmiddels alweer zo’n 1,5 jaar geleden ben ik afgestudeerd voor mijn master op het onderwerp 3D-betonprinten van bruggen. Ik werk alweer ruim 4 jaar met veel plezier bij Antea Group bij kunstwerken Infra.

Tegenwoordig vervul ik hoofdzakelijk de rol van constructeur en houd ik mij bezig met het constructieve ontwerp en de berekening van civieltechnische kunstwerken. Naast het berekenen van constructies houd ik mij ook bezig met innovaties binnen mijn vakgebied. Zo hebben we met ons team binnen het opleidingstraject ‘Young Improving Heroes’ een innovatieproject opgezet waar we nu hard aan werken en al veelbelovende resultaten hebben geboekt.”

Hoe is het om ingenieur te zijn?

“Wat ik leuk vind aan mijn huidige werk is de veelzijdigheid en de constante uitdaging, gecombineerd met het werken in teamverband. Van kleine verkeersbruggetjes tot betonnen snelwegviaducten tot aardbevingsberekeningen voor een brug in Chili, ik kom van alles tegen. Funderingsontwerpen, 3D-betonprinten, automatisering van het ontwerp- en berekeningsproces, constructieve adviezen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En natuurlijk zichtbaar en tastbaar resultaat: hoe cool is het als je over een brug rijdt en kunt zeggen dat jij die brug ontworpen of berekend hebt?”

Als we de juiste mensen vinden en bij elkaar brengen, zijn we tot veel meer in staat dan we voor mogelijk houden


Frans den Hollander
Projectingenieur kunstwerken

Aan welk project werk je en wat is er bijzonder aan?

“Vanuit het opleidingstraject ‘Young Improving Heroes’ zijn er 4 projectteams gevormd die zich bezighouden met het opzetten en uitvoeren van een innovatieproject op het gebied van digitalisering. Ons team richt zich op de automatisering van het ontwerpproces. Specifiek richten wij ons in eerste instantie op het parametriseren van ontwerp en (her)berekening van stalen brugdekken. Het volledige ontwerp wordt aangestuurd door enkel een aantal parameters in te voeren zoals bijvoorbeeld de lengte en de breedte van het brugdek.

Door deze invoer en verschillende teken- en rekenprogramma’s aan elkaar te knopen door middel van programmeerwerk, worden handmatige tussenstappen in het proces geautomatiseerd en worden wijzigingen automatisch doorgevoerd in het hele ontwerp. Hierdoor kunnen we veel sneller en goedkoper gaan ontwerpen zodat er meer ruimte overblijft voor optimalisaties en sturing op kwaliteit.

Ik vind het onwijs bijzonder om te zien wat we tot nu toe al ontwikkeld en bereikt hebben en dit is nog maar het begin! Als we de juiste mensen binnen Antea Group weten te vinden en bij elkaar brengen, zijn we denk ik tot veel meer in staat dan we voor mogelijk houden.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Wat mij heel erg trekt is de ruimte en vrijheid die je krijgt om je te ontwikkelen op de vlakken die je motiveren. Je wordt niet in een hokje geplaatst zodat je constant de diversiteit behoudt in je werkzaamheden en je je breed kunt blijven ontwikkelen. Als je een goed idee hebt en zelf initiatief neemt, biedt Antea Group ook daadwerkelijk de ruimte en de ondersteuning om je ideeën werkelijkheid te maken.”